Въвеждането на еврото не е "искаш или не искаш", в присъединителните договори ние сме поели ангажимент да го въведем. Това коментира пред журналисти в парламента премиерът Бойко Борисов. Това, че не въвеждаме еврото, е защото има доста допълнителни изисквания по въпроса и към момента можем да си позволим да се забавим, добави той.

Премиерът беше помолен да коментира публикации в чуждестранни медии, че след референдума във Великобритания председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер иска да задейства план за ускорено въвеждане на еврото и в останалите страни членки.
Борисов каза, че тази тема не е била поставяна при разговорите му с Юнкер. Най-вероятно ще се разисква на ЕКОФИН, от финансовите министри, от централните банкери, има дълга процедура, докато тази тема дойде до нас, добави премиерът.
Борисов припомни, че в предишното правителство на ГЕРБ с министър Симеон Дянков са искали да влязат в чакалнята на еврозоната.
Той посочи, че при ниския бюджетен дефицит, стабилността на банките, валутния борд, огромния фискален резерв от над 11,5 млрд. лева, при ниския дълг, имаме възможност да се включим във всички критерии към момента, но ще го направим колкото се може по-късно. Борисов отбеляза, че чрез валутния борд имаме фиксиран курс на лева към еврото - знае се, че за едно евро получаваш два лева, и това дава спокойствие на инвеститорите и бизнеса. По думите му няма нищо трагично във въвеждането на еврото. Напротив, колкото по-единна иска да бъде Европа, то е нормално в един момент всички да имаме и единна европейска валута, добави Борисов.