НОВИНИ

Въвеждат електронни дневници в множество училища от есента

Все повече училища у нас още от този 15 септември ще разполагат с електронни дневници. Онлайн платфората ще събира оценките и отсъствията на учениците, и ще ги изпраща на родителите. Според закона от 2018 г. училищата трябва да поддържат само електронни дневници, като хартиени ще останат там, където няма добра техническа обезпеченост.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:47, 14.08.2017
Чете се за: 00:54 мин.
Още

Електронният дневник е своеобразната социална мрежа на учители и родители. С един клик на мишката учителят влиза в класа, на който преподава, и на екрана се появява списък с учениците, подредени по номера и техните оценки. И ако в хартиения дневник се пишеше закръглена оценка, то в електронния формат тя се въвежда до стотни. Нещо повече - описва се дали е получена от контролно или изпитване.

Ива Асенова, заместник-директор на 51 СУ „Елисавета Багряна“, София: В електронния дневник родителите веднага ще видят от какво е тази оценка. Освен това самата платформа има разработена и версия за мобилни устройства и родителят получава буквално на секундата при въвеждането на оценката съобщение, както в други социални мрежи, че ... да, нещо се случва с неговото дете. Получило е оценка.

В 51-о училище в столицата въвели електронния дневник експериментално още през 2012-та, от тази година документът ще се води задължително. Казват, че най-голямата тежест - непрекъснатото смятане и пресмятане броя на натрупващите се отсъствия и пренасяне от графа в графа вече няма да им се налага.

Ива Асенова, заместник-директор на 51 СУ „Елисавета Багряна“, София: Статистиката, която ни се изисква буквално е с едно кликане на мишката. Преди смятахме на ръка, на калкулатор.

Електронният дневник дава възможност на учителите да впишат похвала или забележка, а по-малките ученици ще събират значки под формата на емотикони за своето поведение. Системата дава възможност преподавателите могат да изпращат съобщения до всички родители или само до един. Родителите от своя страна също могат да пишат до училището. А ако в края на годината от Министерството все пак поискат копие от дневника - ще могат да го получат, разпечатано на хартия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ценко Чоков остава с мярка задържане под стража
Ценко Чоков остава с мярка задържане под стража
За чистотата на варненските плажове
За чистотата на варненските плажове