НОВИНИ

Въвеждат нов график за режим на водата в Перник

Нов график за режим на водата в Перник се очаква да бъде въведен от четвъртък. Това стана ясно след среща на кмета на града Станислав Владимиров и регионалния министър Петя Аврамова. Част от селищата в района ще имат вода от 16 до 22 часа, а в други водоподаването ще е през ден.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:13, 10.12.2019
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Причината за смяна на режима е, че сегашният според кмета на града е крайно неудачен. На практика всеки ден има между 13 и 15 аварии. Това води до огромни загуби на вода. В същото време в язовир Студена притокът на вода не е голям - той е едва 50 литра в секунда, а оттокът или разходът на вода е близо 5 пъти по-голям.

По-точния график перничани могат да видят утре на сайта на общината и на ВиК-Перник.

А от утре ВиК-Перник ще има нов прокурист. Това се налага, защото току-що назначеният Илиян Илиев се оказа, че все още не е отписан от ВиК-Шумен.

Станислав Владимиров, кмет на Перник: Почти не сме мръднали с нещо в правилната посока. Трябваше да има аварийни екипи в Перник, за съжаление появи се веднъж авариен екип от съседна област. Знаете, това е един от големите ни проблеми с постоянното изтичане на питейна вода. Трябваше да се търсят допълнителни варианти за увеличаване на обема на язовир "Студена", все още сме на позицията, че търсим варианти. Казвам го с най-голямо съжаление, защото времето е най-ценното нещо в цялата тази ситуация.
Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството: Ние все пак търсим и оценка на тези експертни предложения. Има няколко, по които вече сме получили потвърждение или отхвърляне от други експерти. Така че внимателно си преценяваме и нашите стъпки, защото знаете, че в една вододайна зона ако се намесиш грубо, може да объркаш всички водни потоци и да създадеш по-големи проблеми.

Наш екип днес беше в пернишкия квартал "Могиличе". Хората там казват, че нямат вода от 4 дена независимо, че останалата част от града получава вода от време на време. Лошата работа и слабата организация в работата на ВиК-Перник според кмета Станислав Владимиров са причина за ситуацията в "Могиличе". Той не даде много обяснения днес. Надява се все пак с новия режим на водата ситуацията в този висок квартал на Перник да се подобри.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравните застрахователи се обявиха срещу незаконно искани суми от болниците
Здравните застрахователи се обявиха срещу незаконно искани суми от болниците
Кола се вряза в резервоар за газ на бензиностанция в София
Кола се вряза в резервоар за газ на бензиностанция в София