НОВИНИ

Ще поскъпнат ли дрехите втора употреба?

Почти половината българи са си купували дрехи втора употреба поне веднъж тази година. Това показва проучване на изследователската компания Естат, проведено в началото на септември. Междувременно Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба прогнозират поскъпване на дрехите втора употреба заради нов законопроект на екоминистерството.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
13:13, 30.09.2018
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

Основната причина, поради която хората предпочитат дрехи втора употреба е, че се прибират от магазина хем с пълна кошница, хем с пълен джоб. Като Дафинка, която дава пример с любимата си рокля, чиято цена е 1 лев.

Дафинка: От магазина не бих могла, редовен, да си я купя за тази цена, а пък аз мога да си позволя да бъда елегантна за 1 левче. Ако се увеличи цената няма да купувам. Аз купувам, защото ми е изгодно финансово.
Севдалин Спасов - председател на Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба: За 20 лева един българин спокойно може да се облече за зимния сезон от магазин втора употреба. Може да си купите панталон риза, че и яке.

Проучвания показват, че все повече българи предпочитат да пазаруват дрехи втора ръка.

Само преди 4 години делът им е бил почти 39%.

Изследване за последната година обаче показва, че сега са с 11 на сто повече - почти 50%. Статистиката сочи още, че 23% от анкетираните редовно купуват дрехи втора употреба.

Близо 42% от българите обаче предпочитат магазини за маркови дрехи, а 14% си поръчват облекло онлайн.

Има ли търсене, има и предлагане. В България на денонощие се внасят около 30 тона текстил втора употреба.

Повече от половината от вноса на дрехи втора употреба у нас се сортира и се реекспортира в трети страни. От тези дрехи, които остават в България, едва около 3 % се унищожават и то по специален начин.

Сега тези 3% се депонират от самите фирми. Притесненията на бранша обаче идват от добавка в законопроект за управлението на отпадъцит. Тя ги задължава да оставят депонирането на така наречените "организации по оползотворяване" и да им плащат такси за това.

Илиана Павлова - директор на Център „Чиста индустрия” при БСК: На което ние се противопоставихме след като обсъждане в обществото не е имало по тази тема.

Аргументът за добавката е, че така ще се спре нерегламентираното горене на дрехи, което замърсява въздуха. Според бранша обаче това ще доведе до скок на цените с около 25%. Министерство на околната среда и водите твърди, че за сега няма изготвено предложение за въвеждане на въпросната продуктова такса.

Сведалин Спасов от Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба обаче цитира писмо от зам.-министър Николай Кънчев, в което се казва друго. То е отговор на тяхно запитване.

Севдалин Спасов - председател на Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба: За пуснатите на пазара количества ще се дължи продуктова такса съгласно наредбата в случай, че не се изпълняват задълженията за индивидуално или колективно събиране чрез организация за оползотворяване. Което значи точно това - слага се продуктова такса и ние трябва да членуваме в организация по оползотворяване.

На този етап законопроектът е внесен в парламента, но все още не е гласуван от народните представители, което означава, че все още подлежи на промени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На 1 октомври тестват сирените в няколко града на страната
На 1 октомври тестват сирените в няколко града на страната
Честване на 150 години от рождението на Махатма Ганди
Честване на 150 години от рождението на Махатма Ганди