Промените в лекарствената политика, заложени в проектобюджета на Здравната каса, няма да ограничават медиците при избора на терапия. Това стана ясно от думите на подуправителя на Здравната каса Йорданка Пенкова. Тя разясни в какви случаи ще се прилага принципът за така наречената разходна ефективност, при който ще се избират ефикасни, но по-евтини медикаменти.

Ефикасни, но по-евтини медикаменти ще може да се предписват на пациенти с псориазис, ревматоиден артрит и други заболявания, които получават лекарства по протоколи и започват терапия за първи път.

Д-р Йорданка Пенкова, подуправител на НЗОК: Когато има няколко медикамента, които имат еднакви показания и противопоказания и почти не се различават. Тогава лекарят може да прецени този който е най-разходоефективен - тоест с еднаква ефективност, но този който е с по-нсика цена.

От Лекарския съюз одобряват тази мярка.

Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС: Комисията, която предписва този протокол, защото тя е инструмента на плащащия на НЗОК, е редно да избере на първо време по-евтиния, защото това са нашите пари.

Разликата в цената на медикаментите е няколко процента, поясни д-р Пенкова. Не каза какъв е обхвата на пациентите, при които ще се прилага новото правило, но обясни какво следва, ако лекарството не подейства.

Д-р Йорданка Пенкова, подуправител на НЗОК: Ако този пациент след 2, 3 или 6 месеца се окаже, че не се получи пълния ефект от неговото лечение, тогава той може да бъде заменен с друг медикамент.

Д-р Пенкова коментира и идеята Здравната каса да изпраща есемеси на пациентите след всяко използване на услуги, платени от фонда.

Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС: Целта е да бъде уведомен пациента, за всеки разход, който се извършва върху неговото така да кажем ЕГН.

Така, ако се каже, че лекар или болница са отчели нереално извършена дейност, ще можем да сигнализираме в Касата. И в момента можем да следим за нарушения, ако проверяваме електронното си здравно досие.

Депутатите одобриха бюджета на НЗОК на първо четене

Депутатите одобриха бюджета на НЗОК на първо четене

Със 108 гласа депутатите приеха на първо четене закона на Здравната каса. Срещу текстовете се обявиха от опозицията и партия "Воля".Дебатите в парламе...