От година ще бъдат въведени електронни винетки, ще има и нов вид - винетка за уикенда. Министърът на регионалното развитие коментира темата в кулоарите на парламента.

Уикенд винетката се въвежда с промените в Закона за пътищата. Тя ще бъде по-евтина от седмичната и вероятно ще струва 10 лева.

Предвидено е времевият диапазан на уикенд винетката да се определи с Наредба след обществен дебат. Някои предлагат да е от 12 часа на обяд в петък до неделя в полунощ. Министърът има и друга идея.

Николай Нанков - министър на регионалното развитие и благоустройството: Може би ще обсъдим тази тема да е от петък по-късния диапазон, следобедните часове до понеделник сутринта. Много хора се прибират съответно по работните си и родните си места в понеделник сутринта.

Тази година е последната, в която купуваме хартиени стикери, които се лепят по стъклата на автомобилите. От януари догодина се въвежда електронната винетка.

Николай Нанков - министър на регионалното развитие и благоустройството: Няма да има хартиени стикери. Знаете, само по номера на автомобилите ще се разпознават.

Новите винетки ще може да се купуват чрез мобилно приложение с изпращане на СМС и през интернет, също от бензиностанциите и областните пътни управления. Министърът очаква в средата на следващата година тол системата, която ще обхваща само тежкотоварни автомобили над 3,5 тона, да започне да генерира приходи.

Нанков: Електронните винетки ще се продават и по интернет

Нанков: Електронните винетки ще се продават и по интернет

Електронните винетки ще могат да бъдат купувани по интернет, от специално поставени за целта пос-терминали и от бензиностанции, като цената им няма да...