Военновъздушните сили отбелязват днес своя професионaлен празника и 106-ата годишнина от първия боен полет. Николай Минков се срещна с пилотите от авиобаза "Граф Игнатиево", за да научи какви са най-неотложните проблеми пред българската авиация.

24 часа денонощието, 365 дни в годината те са в постоянна готовност да защитят небето на България. МиГ-29 за момента е най-съвременният изтребител в българската авиация.

Оказва се, че в деня професионалния празник на летците проблемите са повече от поводите за радост.

Майор Любомир Славов - командир на ескадрила: Въпреки проблемите с ресурсното осигуряване, с резервните части, с гориво-смазочните материали и т.н., смея да твърдя, че с наличния авиационен ресурс, правим всичко възможно екипажите, които постъпват в съседната сграда на дежурния дом, да са сигурни и уверени в това, което правят в условията, в които ги назначаваме.

И летците. и механиците се надяват скоро да получат нови изтребители. Според пилотите от "Граф Игнатиево" най-важното при преминаване към нов боен самолет е обучението.

Майор Любомир Славов - командир на ескадрила: Различните доставчици имат различни изисквания и различна програми за обучение. Общо взето между една и две години е периодът на подготовка, в зависимост от нивото , което искаме да достигнем на даден етап.

Според командира на авиобазата преминаването от старата към новата летателна техника трябва да стане плавно.

Бригаден генерал Димитър Петров - командир на авиобаза "Граф Игнатиево": Най-важното е да осигурим ресурсно сегашната техника, за да можем да съхраним и да подготвим хора, които да бъдат готови за новия самолет. Така че задачата по охраната на въздушното пространство е постоянна и тя трябва да бъде осигурявана постоянно.

До края на месеца междуведомствената комисия трябва да оцени четирите подадени оферти за нов боен самолет.