Проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа" дава по-скоро положителен отговор на този въпрос. Изследването е проведено сред 1004 пълнолетни български граждани по метода "лице в лице".

Смятате ли, че светът се управлява от таен елит? 40 на 100 от българите казват да. Почти всеки втори в тази група е висшист.

Българите като цяло вярват в световните конспирации - например, че изкуствено се провокират болести, за да се улесни продажбата на нови лекарства. Всеки трети е ходил на екстрасенс, ясновидец или ходжа.

Прави впечатление, че вярата в гадатели все пак е по-разпространена в малките населени места, отколкото в столицата. Над една четвърт от българите вярват в съществуването на извънземни. 19 % смятат, че хората са установявали контакт с тях, а 14 на сто - че извънземните живеят сред нас. Пак една четвърт от нас са убедени, че след смъртта си ще се преродят.

Три четвърти от българите вярват в пророческите способности на Ванга. Тук прави впечатление, че в дарбата на пророчицата са убедени хора от най-младата възрастова група - от 18 до 29 години. 63% от българите смятат, че съществуват хора със свръхествествени способности.

Всеки втори е убеден, че има природни лечители. Колкото до вярата в магии - мнението на българите е разполовено. 36 на 100 посочват, че вярват в съществуването на Рая и Ада.

И така - след тази статистика, съвсем не е учудващо, че цели 73% от българите продължават да чукат на дърво. В по-малка степен някои от нас носят червен конец на ръката си или хвърлят сол зад гърба си против уроки.