НОВИНИ

Въздухът е най-мръсен в София и Горна Оряховица, а пикът се очаква през декември

Увеличено замърсяване на въздуха засичат мобилните станции за измерване през последните няколко дни. Традиционно преди отоплителния сезон Горна Оряховица е градът с най-мръсен въздух в страната. Подобна е картината и във Велико Търново, където от началото на годината са били отчетени повече от 60 превишения на нормата. Кои са градовете, където през последните 4 дни въздухът е бил най-мръсен, вижте в репортажа на Зорница Илиева и Тихомир Игнатов.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов Зорница Илиева
20:30, 06.11.2017
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Най-високите нива на замърсяване са засечени в петък. В столичния квартал ,,Надежда“ фините прахови частици са били два пъти над нормата от 50 микрограма на кубичен метър. В класацията по мръсен въздух попадат още Благоевград, Бургас, Несебър, Пловдив, Смолян и Казанлък.

Валери Серафимов, Изпълнителна агенция по околна среда и водите: В над 30 населени места, в които измерваме фини прахови частици имаме превишаване на този замърсител. Има и населени места, в които няма проблеми - Пирдоп, Девня, Варна.

Основните причини за замърсяването - автомобилен трафик, отопление с твърди и течни горива, както и непочистени улици. От Столичната община предвиждат нови мерки за подобряване на въздуха.

Емилия Стойнева, нач. отдел „Качество на атмосферния въздух“ в Столичната община: Закупуват се нови устройства, които ще измерват отработените газове на автомобилите като ще се извършват проверки съвместно с КАТ.

В Горна Оряховица също търсят решение на проблема с мръсния въздух. Градът е обграден от хълмове и това заедно есенните мъгли не позволява на тежкия дим от печките да се разсее. Въпреки че страда от остра астма Иванка Кукумеева от години топли шивашкото си ателие само на дърва.


;
Иванка Кукумеева, жител на Горна Оряховица: Събирам дъски едно друго, какво да правя като ми е малка пенсията.
Десислава Васева, РИОСВ Велико Търново: Нашите препоръки са да се горят сухи дърва и да не се горят отпадъци в отоплителните уреди.

Практиката на лекарите показва, че в есенно-зимния сезон заради мръсния въздух болните се увеличават.

Венелин Пеев, пулмолог: Пораженията най-вече са върху лигавицата на белия дроб. Дразнене на дихателните пътища, производство на мукусна секреция, затегнато протичане на остри бронхити.

Според статистиката в последните години страната ни се нарежда на челните места по смъртност заради мръсния въздух.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Патентното ведомство връчи тази вечер традиционните си годишни награди
Патентното ведомство връчи тази вечер традиционните си годишни награди
Какъв е профилът на демотивирания за работа българин?
Какъв е профилът на демотивирания за работа българин?