НОВИНИ

Въздухът в София: Какви мерки е предприела общината?

На следващото заседание на Столичния общински съвет предстои да се разгледа доклад за т.нар. нов механизъм за реакция от системата за ранно предупреждение. С този механизъм ще се съкрати времето на реакция при замърсяване на въздуха на един ден. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ Лорита Радева, председател на Комисията по околна среда в СОС.

bnt avatar logo
от БНТ
07:54, 19.07.2019
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Столичната община монтира през седмицата първата от 22-те нови сензорни станции за измерване чистотата на въздуха.

"С тяхното поставяне искаме да дадем още една допълнителна възможност софиянци да проследяват състоянието на въздуха в точки колкото се може по-близо до дома, до работното място. Не защото това съществено ще промени картината в града, а защото се надяваме, че ще привлече и амбицира още повече хора да работим заедно за това градът да бъде с по-чист въздух. Приоритет на управлението ни е хората да знаят максимално и да са добре информирани", каза Лорита Радева.

Тя информира още, че на престоящото заседание на СОС идния четвъртък предстои да се разгледа и гласува доклад за т.нар. нов механизъм за реакция от системата за ранно предупреждение.

Лорита Радева: Това е усъвършенстване на мерките и съкращаване на срока за реакция. Доста упреци има, че едва на втория ден се реагира. С този механизъм съкращаваме времето на реакция на един ден.

Радева заяви също, че високата степен на замърсяване на въздуха в София, особено в зимните месеци, е резултат от съвместяването на битово горене и въздействието от изгорелите газове на транспортните средства. "Това са факторите и ние работим за това", каза тя

Председател на Комисията по околна среда в СОС каза, че на миналия СОС е подкрепена "поредната амбициозна програма" за промяна и обновяване на парка на градския транспорт. Предстои също въвеждането в експлоатация на третата линия на метрото, върви се напред и по програма на ОП "Околна среда" за доставка на електробуси до метрото в Овча купел и Горна баня.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Конкурс за двойници на Хемингуей
Конкурс за двойници на Хемингуей
Днес е крайният срок за участие в програмата Красива България
Днес е крайният срок за участие в програмата "Красива България"