НОВИНИ

САЩ, Великобритания и Франция нанесоха въздушни удари по Сирия

САЩ, Великобритания и Франция нанесоха въздушни удари по цели в Сирия в 4 часа българско време тази сутрин. Ударите са срещу обекти, свързани с химическите оръжия на Сирия. Американският президент Тръмп обяви в обръщение към нацията началото на операцията. Според Дамаск, са прихванати десетки ракети. Три цели са поразени при еднократен удар - една при Дамаск и две край Хомс. Операцията е приключила. Продължила е малко повече от час. Изстреляни са около 120 ракети.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал Екип "По света и у нас"
07:11, 14.04.2018 (обновена)
Чете се за: 01:15 мин.
По света

Руската страна твърди, че това няма да остане без последствия.

Британският премиер Тереза Мей увери, че тези удари нямат за цел намеса в гражданската война, нито смяна на режима. Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Франция участва в операцията в Сирия заедно със САЩ и Великобритания, защото Париж и съюзниците му не могат "да толерират да се банализира употребата на химически оръжия".

Според официална информация на Пентагона цели на операцията са били обекти в градовете Дамаск и Хомс. Началникът на щабовете на американската армия Джоузеф Дънфорд уточни кои са те.

Ген. Джоузеф Дънфорд, началник щабовете на американската армия: Целите, които бяха набелязани и унищожени, са свързани със сирийския режим и програмата му за химически оръжия. Избрахме такива цели, ударите, по които да са с минимален риск за цивилното население. Първата цел бе научно- изследователски център в Дамаск. Става дума за военен обект - сирийски център за изследване, развитие, производство и тестване на химическа и биологическа военна техника. Втората цел бе база за съхранение на химически оръжия, западно от град Хомс. Смятаме, че това е главното място, където се намират химически оръжия. Третата цел бе в съседство с втората и представлява едновременно база за съхранение на химически оръжия и важен команден център.
Тереза Мей, министър - председател на Великобритания: Не става дума за това да се намесваме в гражданска война, не става дума за смяна на режима. Става дума за ограничени и насочени удари, които няма да увеличат още повече напрежението в региона и при които ще бъде направено всичко възможно, за да предотвратим цивилни жертви. И въпреки че тези действия са конкретно с цел възспиране на сирийския режим, те изпращат и ясен сигнал към всеки, който вярва, че може да използва химически оръжия безнаказано. Това не беше лесно решение. Взех това решение, защото вярвам, че е в защита на националния интерес на Великобритания.

В писмено изявление руският посланик във Вашингтон Анатоли Антонов посочва, че военните удари на Запада срещу Сирия са обида към руския президент. Изпълнява се предварително разработен сценарии, посочва той. Антонов предупреждава, че този акт ще има последствия. Засега няма официално съобщение от страна на руския президент Владимир Путин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф.Владимир Чуков: Това е удар, а не кампания
Проф.Владимир Чуков: Това е удар, а не кампания
От Пентагона: Ударите срещу Сирия приключиха
От Пентагона: Ударите срещу Сирия приключиха