НОВИНИ

Взети са всички мерки храната от складовете в Плевен да не стигне до пазара

Над 6 тона месо с изтекъл срок на годност бяха открити в склад за храни в Индустриалната зона на Плевен при съвместна няколкодневна акция под контрола на прокуратурата, в която участваха полиция, Областната дирекция по безопасност на храните и екипи на митниците. В друг, нерегистриран по Закона за храните склад, са открити около 39 тона месо, както и стотици килограми други продукти. Те са без доказан произход. Всички храни, които не отговарят на законовите изисквания, са описани и запечатани, за да бъде спрян достъпът им до пазара.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
07:24, 19.02.2020
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Д-р Иван Йорданов, ОДБХ Плевен обясни пред БНТ, че са предприети всички необходими мерки за предотвратяване проникването на пазара и разпространението на опасна храна. Организирането и извършването на проверката е осъществено само в рамките на два часа след получаване на сигнала.

Проверката е извършена под наблюдението на прокуратурата с участието и на други контролни органи, агенти на митници и НАП.

Установено е, че в нерегистрирани помещения се извършва съхранение и преработка на храни с търговска цел. В един от складовете на фирмата, извършила тези нарушения, са намерени около 6 200 кг храни с изтекъл срок на годност. Незабавно всички тези храни са поставени под възбрана и е започнало изясняване на количеството и произхода.


Храните от животински произход са 43 700 кг. Всички те са под възбрана и са запечатани в помещенията, в които са намерени. Предстои тяхното унищожаване. Храните от неживотински произход са малко над 54 000 кг. Също са поставени под възбрана за реализация.

В момента тече процедура по установяване на цените на количествата по асортименти и предстои храните, които са без произход и не може да се докаже годността им за консумация, да бъдат унищожени. Има вероятност една част от тези храни да бъдат насочени към хранителна банка. Става въпрос за храни с доказан произход, ненарушена цялост на опаковката, за които няма съмнения относно тяхната годност за консумация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свинекомплексът в Голямо Враново възобновява работа
Свинекомплексът в Голямо Враново възобновява работа
Два опита за освобождаването на Левски
Два опита за освобождаването на Левски