Днес ще бъдат създадени областни координационни щабове в Силистра и Добрич във връзка с предприемане на мерки за недопускане на заболяването африканска чума по свинете. В сформирането им ще участва и земеделският министър Румен Порожанов.

Междувременно ловният съвет ще решава днес какви мерки да бъдат предприети срещу болестта. Очаква се да бъдат обнародвани и спешните промени в закона , които да позволят на ловците - сезонът за отстрел на диви свине да започне още през лятото.

Именно намаляването на популацията на дивата свиня е една от най- ефикасните мерки срещу разпространението на заразата. Вирусът не е опасен за хората, но е смъртоносен за животните. Навлезе ли в страната ни ще доведе до загуби до един милиард лева.

Мерки заради заплахата от африканска чума по свинете

Мерки заради заплахата от африканска чума по свинете

Започва разчистването на сухоземната граница с Румъния при село Кайнарджа между Добрич и Силистра. Ще бъде изградена ограда за ограничаване преминаван...

Нови случаи на африканска чума по свинете в Румъния

Нови случаи на африканска чума по свинете в Румъния

Румънските санитарни власти съобщиха днес за два нови случая на африканска чума по свинете в окръг Яломица (Югоизточна Румъния), предаде агенция Медиа...