НОВИНИ

Взимат превантивни мерки срещу разпространението на морбили у нас

Министерството на здравеопазването е изпратило до Регионалните здравни инспекции указания за взимането на превантивни мерки за предпазване на населението от разпространението на морбили в страната, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Мерките са във връзка с информация за продължаване на разпространението на епидемията от морбили в съседна Румъния. Към момента не съществува заплаха от разпространението на морбили на територията на България, посочват от МЗ.

bnt avatar logo
от БТА
13:32, 14.03.2017
Чете се за: 00:39 мин.
Още
взимат превантивни мерки разпространението морбили нас

Към момента здравните власти в Румъния съобщават за 3196 случая на болестта, сред които и 17 жертви. За голям брой заболели от морбили докладват още от Италия - 728 души, и Великобритания - 569 души.

Заболяването морбили, по-известно като дребна шарка, е силно заразно и се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, обрив по кожата и усложнено дишане. Инфекцията се разпространява по въздушно-капков път.

Всички общопрактикуващи лекари трябва да направят преглед на имунизационния статус на пациентите си на възраст от 13 месеца до 18 години, подлежащи на имунизация срещу морбили. Наложително е откритите неимунизирани да бъдат обхванати с една доза комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола.

Вниманието на всички лекари, работещи в лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ, трябва да бъде насочено към ранното откриване на признаците на морбили и бързи действия по изолация, диагностика и лечение.

Съгласно българския имунизационен календар предотвратяването на заболяването се осъществява с комбинирана ваксина срещу Морбили - Рубеола - Паротит /МРП/, чието поставяне е задължително. За изграждането на пълен имунитет е необходимо децата да бъдат обхванати с две дози - първата се поставя на 13-месечна възраст, а реимунизацията се прави на 12 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Склад за фойерверки се взриви в Израел, няколко души са ранени (ВИДЕО)
Склад за фойерверки се взриви в Израел, няколко души са ранени (ВИДЕО)
Сменено е цялото ръководство на София тех парк
Сменено е цялото ръководство на "София тех парк"