НОВИНИ

Взимат втора проба от стадото в Болярово, където БАБХ откри второ огнище на чума

Втора проба ще се вземе от стадото в Болярово, където по - рано днес Агенцията по безопасност на храните обяви вторично огнище на чума. Заповедта на директора на агенцията за мерките за справяне с разпространението на болестта остава в сила, но евтаназията се спира до излизане на резултатите от лабораторните изследвания. Животновъдите от селата Крайново и Странджа ще получат обезщетенията си утре в кметствата.

bnt avatar logo
от Румяна Стефанова
17:56, 19.07.2018 (обновена)
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Ана Петрова отглежда със съпруга си 200 овце във ферма в Болярово. Снощи разбира, че в стадото ѝ има положителна проба.

Ана Петрова, животновъд: На какво се дължи тази съмнителна реакция при положение че вие втори проби не сте ми вземали. Така не получих отговор. Никакъв отговор, никакви проби, нищо.

След двучасови разговори между различни институции, свързани с проблема министър Порожанов обяви.

Румен Порожанов, министър на земеделието: Стадото е отдалечено, няма никакъв контакт с никакви други стада, то е на 15 км. от Шарково. В момента няма симптоми по самите животни, но именно поради тази отдалеченост ще вземем втора проба. Ще отложа изпълнението на заповедта. Искаме да видим резултатите. Надявам се резултатите да са добри.
;

Решението за съдбата на животните ще бъде взето след излизане на резултатите. Министърът увери, че каквито и да са те, няма да засегнат останалите стопанства в Болярово, ако в тях пробите са отрицателни. По думите на Порожанов не така стои въпроса с козите на баба Дора. Те ще бъдат умъртвени заради близостта си с други стопанства с положителни проби. Въпреки това баба Дора се противопостави на земеделския министър.

Дора Панайотова, животновъд: Вие докторите казахте, че моите проби са отрицателни. „Да, така е, те са отрицателни". На мен втора проба не ми е взета и аз няма да позволя макар че съм горда българка вие и всички останали да дойдете да ми изтрепете животните.
Румен Порожанов, министър на земеделието: Там проблемът е в това, че в самото населено място има много положителни проби.

Остават в сила мерките в 3-километровата предпазна зона около огнищата на чума по дребните преживни. Ще продължат да са под наблюдение и 14-те населени места в 10 км зона.

По - рано днес на извънредно заседание на Междуведомствения щаб заради възникналите спорове около необходимостта от евтаназия и достоверността на пробите, стана ясно, че министрите на вътрешните работи и на земеделието Валентин Радев и Румен Порожанов са поискали да бъдат изслушани утре в парламента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КЗК забрани на „Инерком“ да купи ЧЕЗ
КЗК забрани на „Инерком“ да купи ЧЕЗ
Протест блокира движението по пътя Смолян-Мадан заради неразчистен път
Протест блокира движението по пътя Смолян-Мадан заради неразчистен път