Неправилната стойка, докато разглеждаме социалните мрежи или пишем съобщения, натоварва гръбначния стълб, врата и може да доведе дори до мигрена.

На улицата, в транспорта или на среща с друг човек. Все по-често погледът ни е насочен към мобилния телефон. А страхът, че устройството не е в нас или батерията му е изтощена доведе до нов вид психическо заболяване - номофобия.

85% от българите сърфират в интернет през смартфона си, показва изследване на Националния статистически институт.

Учениците у нас нямат право да използват телефона си по време на час, но имат право да го носят със себе си. Опит за пълна забрана направиха в няколко училища, но заради неуспех тя беше отменена. В 18-то училище са намерили друго решение.

Десислава Николова - заместник-директор на 18 СУ "Уилям Гладстон": "Те са вече големи хора и забраните не действат. В часовете на класа даваме им съвети да не ползват постоянно телефоните, да имат поне 15 - 20 минути почивка. Да внимават каква стойка заемат, не само с телефоните, но и пред компютрите, за да могат да не получават здравословни проблеми, гръбначни изкривявания".

Наведените към телефона или компютъра глави често водят до гръбначни изкривявания. За да се облекчи болката, специалистите съветват да правим упражнения с еластична лента няколко пъти на ден.

Маруся Иванова - специалист по гръбначни изкривявания: "Все по-често срещаме деца с т. нар. "кифоза", което е гръбначно изкривяване, което изглежда по този начин - раменете са приведени надолу и напред, главата е изместена напред, което води до напрежение в шийните прешлени и много чести главоболия и схващане на горната част на гръбначния стълб".

Специалистите съветват да правим упражнения всеки ден, а не само когато изпитваме болка.