НОВИНИ

Възкресение Христово по света

Православните християни по цял свят празнуват днес Възкресение Христово. В Русия, Сърбия, Гърция, както и у нас, Благодатният огън пристигна от Ерусалим със самолет, носен от специално изпратени църковни делегации.

bnt avatar logo
от БНТ
16:25, 01.05.2016
Чете се за: 00:29 мин.
По света
възкресение христово света

Ставропол беше първият руски град, в който дойде благодатният огън от божи гроб в Ерусалим. От 2001-ва главното великденско богослужение в страната се извършва в московския храм Христос Спасител. По традиция там присъстват президентът Путин и премиерът Медведев. В поздравителен адрес днес към патриарх Кирил президентът пише, че руската православна църква участва съзидателно в обществения живот в страната.

В Белград в храма "Свети Сава" сръбският патриарх Ириней запали първия сноп от 33 свещи - колкото са годините на Христос, - от огъня, донесен от Ерусалим. Ириней призова вярващите на светия празник да бъдат духом с всички прогонени сърби, особено с тези в Косово.

Възкресение Христово беше отбелязано с литургии и в храмовете на Сръбската православна църква в Косово, Черна гора, и Босна и Херцеговина.

Христос възкръсна от мъртвите провъзгласиха тази нощ и в църквите и манастирите в Румъния.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голяма опашка за иконата Света Богородица - Всецарица
Голяма опашка за иконата "Света Богородица - Всецарица"
Козунак-гигант раздадоха в Пловдив
Козунак-гигант раздадоха в Пловдив