НОВИНИ

Възкресение на една дата за православни и католици?

Тази година католическият и православният Великден съвпадат.Това ще се случи отново чак през 2025 година. Възможно ли е обаче католици и православни винаги да празнуват Великден на една и съща дата. Преди две години папа Франциск предложи общо празнуване на най- големия християнски празник като католическата църква е готова да отбелязва Великден като православната- тоест по стария Юлиянски календар.Засега обаче Православната църква отлага разглеждането на въпроса за календара. Откъде идва разликата в датите на Великден и какви са доводите за единно празнуване разказва Елиана Димитрова.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
08:58, 16.04.2017
Чете се за: 02:04 мин.
У нас

Най-големият християнски празник Великден е подвижен църковен празник.Определянето му е сложно като той се пада в първата неделя сред първото пълнолуние след пролетното равноденствие. Взима се предвид и еврейската Пасха- ако се окаже, че тя е след датата за Великден, то той се премества в първия неделен ден след второто пълнолуние. За да се разминават православния и католическия Великден вината е в Юлиянския и Григорианския календари. Православните определят Великден по първия календар или по стар стил, а католиците- по втория.За да се преодолее това разминаване през 2015-та година папа Франциск предложи да се въведе обща дата и дори беше готов на копромис.

доц. Костадин Нушев, преподавател в Богословския факултет на СУ
Католическата църква да възприеме източната традиция и начин за изчисляване на Пасха и това може би е по- лесно, защото той като върховен първосвещеник и глава на католическата църква може да инициира такава промяна, докато за Източната църква, която има принципа на Съборност всички поместни църкви трябва да съгласуват своето решение.

И сега обаче се вижда, че въпросът за календара е труден за поместните православни църкви. Неслучайно Папата предложи идеята за общо празнуване на Великден да бъде обсъдена от Вселенския и Руския патриарх на провелия се през 2016-та Велик и Свят събор на остров Крит. При подготовката му обаче темата за календара отпадна от обсъжданията.

доц. Костадин Нушев, преподавател в Богословския факултет на СУ
Изглежда за Православната църква това ще бъде предмет на бъдещи дискусии.

По принцип, тъй като предложението на папата е свързано с промени за католическата, а не за православната църква доц. Нушев смята, че единната дата не би създала проблем за православната църква, дори показва признание за източната традиция. Какво е мнението за единна дата на българската църква и на католиците в България?

Неофит, патриарх Български
Тази тема не е стояла нито в заседанията на Вселенския събор, нито в някои други богословски срещи,това е така дадено едно мнение, върху което може да се разсъждава. БНТ-Може, така ли ? Да.
епископ Христо Пройков, апостолически екзарх и председател на Епископската конференция на католическата църква в България
Разбира се ще бъде много добре не само за нас, а за всички християни Великден да се празнува на една и съща дата. Папа Франциск направи едно предложение, което е наистина хубаво.Той каза- изберете една дата или един начин, по който да се празнува Великден и ние сме готови да дойдем заедно с вас да го празнуваме.

Епископ Пройков припомня, че преди папа Франциск подобни предложения са правени от папа Павел шести и папа Йоан Павел Втори. Но всъщност у нас вече има прецедент католици да празнуват Великден по православния календар.Това са именно енориашите на епископ Пройков от католическата църква в България по Източен обряд. Католиците по Латински обряд в България обаче празнуват Великден заедно с Рим.

епископ Христо Пройков, апостолически екзарх и председател на Епископската конференция на католическата църква в България
Ние празнуваме Великдена заедно с традицията в България, заедно с православната църква в България, това е желанието на Рим, на светия отец папата, който желае да бъдем колкото се може повече заедно. При всички положения е по-хубаво да бъдем с целия народ заедно както тази година се случва и е много приятно.

Епископ Пройков казва още, че според него рано или късно общото празнуване на Великден от всички християни- православни и католици- ще се случи, така както от 1968 година празнуваме заедно Рождество Христово. Но реално дали ще има обща дата трябва да реши Международната смесена комисия за междухристиянски диалог между католическата и православната църква. После решението трябва да бъде одобрено и от Синодите на поместните църкви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светлинно шоу в Благоевград на Великден
Светлинно шоу в Благоевград на Великден
Българи получиха голяма награда на фестивал за кадри с дронове
Българи получиха голяма награда на фестивал за кадри с дронове