НОВИНИ

Възлагането на обществени поръчки ще става по електронен път от догодина

От началото на следващата година цялото възлагане на обществени поръчки ще става по електронен път, каза вицепремиерът Томислав Дончев.

bnt avatar logo
от БТА
09:53, 26.09.2018
Чете се за: 00:37 мин.
У нас
възлагането обществени поръчки става електронен път догодина

В началото ще е предизвикателство, но след няколко месеца активна употреба ще улесни всички, каза Дончев по време на дискусионен форум "Строителството през 2019 г. - перспективи и предизвикателства".

Той отправи призив не толкова към бизнеса, колкото към възложителите да възлагат умно, за което законът дава възможност. Това според вицепремиера означава, че когато се възлага ремонт, трябва да се има предвид не само цената, а да се мисли в перспектива от няколко години за това какви ще са разходите за експлоатация и поддръжка. По думите на вицепремиера, най-малодушният подход е възлагане на най-ниска цена. Този подход е сигурен, но добавената стойност от него е относително ниска, добави Томислав Дончев.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова заяви, че се очаква строителство да бъде един от моторите на икономически растеж през 2019 г., защото ще се запазят добрите темпове на развитие в секторите "изграждане на жилища" и "инфраструктура". 2019 г. ще е ключова и за пътното строителство, каза министърът и изтъкна, че водещ приоритет остава безопасността на пътната инфраструктура. Тя информира, че от началото на месеца се работи по нормативни промени за гаранционните срокове за ново строителство и при ремонти на пътища.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Саудитска Арабия сложи край на дипломатическата криза с Германия
Саудитска Арабия сложи край на дипломатическата криза с Германия
ЕС, САЩ и Япония се съюзяват за борбата срещу нелоялни търговски постъпки
ЕС, САЩ и Япония се съюзяват за борбата срещу нелоялни търговски постъпки