НОВИНИ

Възможни са нови протести на общинските болници

Възможни са нови протести на общинските болници - заявиха днес от сдружението на общинските болници. Според тях нищо не се е променило след протестите им въпреки многобройните им срещи в здравното министерство, каса и парламент. Затова от сдружението ще търсят за съдействие българските евродепутати и президента.

bnt avatar logo
от БНТ
13:32, 13.02.2018 (обновена)
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

От здравното министерство заявиха, че няма обективно основание за тревога и протести от страна на общинските болници. Нито една от тях не е оспорвала новите си бюджети, определени от Касата, а промяна в цените на клиничните пътеки са обект на преговорите за националния рамков договор, които още не са приключили.

д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници: Цивилизовано предупреждаваме че нещата не са мръднали на йота от ситуацията която е била преди нова година. Ние от тук нататък се връщаме към регионите си и провеждаме по-нататък това, което всъщност ще бъде решено, но при всички случаи вече населението на съответните региони ще реши какво да се прави и колегите, които са по региони. Защото до момента можехме да контролираме нещата, с обещанията които давахме на базата на обещанията, които получавахме. сега вече нещата излизат от контрол.

Медицинските стандарти, които бяха оборени в съда, отново се публикуват в същия вид за обществено обсъждане и ако бъдат приети, отново ще ги обжалваме, увери д-р Тотев.

Тези стандарти унищожават общинското здравеопазване, в тях няма критерии за качество, а само количествени изисквания и са инструмент за оказване на политически натиск, каза Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването.

Новият модел на финансиране, за който говори министърът на здравеопазването, може и да не бъде дочакан от някои общински болници, добави още д-р Тотев.

Трябва политическа воля за бързо намиране на решение за около 15 общински болници, които са пред колапс, каза Димитър Бранков от Българската стопанска камара и подчерта, че камарата подкрепя исканията на общинските лечебни заведения.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българи са участвали в създаването на най-мощната ракета Falcon Heavy
Българи са участвали в създаването на най-мощната ракета Falcon Heavy
Кметът на Септември обжалва отстраняването си от длъжност
Кметът на Септември обжалва отстраняването си от длъжност