НОВИНИ

Възможни са санкции от Съвета на Европа към Босна и Херцеговина

Съветът на Европа е възможно този месец да въведе санкции срещу Босна и Херцеговина заради неизпълнение на решението по случая "Сейдич и Финци". Гражданите на Босна и Херцеговина Дерво Сейдич и Якоб Финци през 2006 г. поединично внесоха жалби заради невъзможността като представители на ромското и еврейското малцинство да се кандидатират за членове в Камарата на националностите в парламента и председателството на Босна и Херцеговина. Това е невъзможно по силата на босненската конституция, която предвижда да могат да се кандидатират само представители на сръбския, бошнячкия и хърватския народ.

bnt avatar logo
от БТА
13:21, 02.01.2018
Чете се за: 00:15 мин.
По света
възможни санкции съвета европа босна херцеговина

Европейският съд за човешките права след съдебните искове на Сейдич и Финци към края на 2009 г. прие решение, с което е наложено на Босна и Херцеговина да елиминира от конституцията и от изборния закон спорните клаузи. Босна обеща, че до 2013 г. ще направи измененията, но още не е изпълнила това.

Нермина Капентенович от съвместната комисия за европейска интеграция в парламента на Босна оцени, че е много възможно през януари Съветът на Европа да реши да санкционира Босна и Херцеговина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Уникален календар показа музеят в Кюстендил
Уникален календар показа музеят в Кюстендил
Експерти от Пловдив установяват причините за мъртвата риба в река Въча
Експерти от Пловдив установяват причините за мъртвата риба в река Въча