Възможно е водата да поскъпне, ако се вдигне цената на електроенергията. Това каза в сутрешния блок на БНТ зам.-регионалният министър Малина Крумова. По думите й дали ще има по-високи цени на водата, зависи от КЕВР и това ще стане ясно до края на годината. Министерството готви нова наредба за отчитане и плащане на питейната вода, която вече е пусната за обществено обсъждане.

В студиото на сутрешния блок заместник-министър Малина Крумова направи разяснения, свързани с новата наредба за отчитане на водата, която вече е пусната за обществено обсъждане от регионалното министерство. Тя подчерта, че новите текстове на документа са в интерес на добросъвестните потребители при разпределението на общото потребление в етажната собственост.

Малина Крумова - зам.-министър на МРРБ: Много често се получава така, че хора, които не плащат вода, продължават да не плащат и общо потребление, а тези които плащат - плащат повече поради изискването да се разпределя общото потребление пропорционално.

Там, където всички собственици в етажната собственост в блока са си инсталирали индивидуални водомери и те са в годност и са осигурили достъп най-малко веднъж на 12 месеца, всички тези потребители се считат за добросъвестни.

Малина Крумова посочи, че общото потребление обичайно не би трябвало да надвишава 10% и съгласно новата наредба, ако всички потребители са добросъвестни, ще бъде разпределяно по равно между етажната собственост.

Малина Крумова - зам.-министър на МРРБ: Съвсем различен е случаят, когато не се осигурява достъп, недобросъвестни потребители са тези, които нямат водомери или с уреди с изтекла годност, или неосигуряващи достъп до уредите и цялото потребление, което се различава от измереното по индивидуалните водомери на коректните потребители се разпределя по равно на тях.

Крумова съобщи, че оттук нататък при подмяна на водомери ще се изисква поставянето на уреди с дистанционно отчитане, но за това няма да има срокове.

При подмяна на водомерите трябва да ги сменим с такива с дистанционно отчитане

При подмяна на водомерите трябва да ги сменим с такива с дистанционно отчитане

При смяна на водомера ще трябва да го подменим с такъв с дистанционно отчитане, каза заместник-министърът на регионалното развитие Малина Крумова. Тя...