НОВИНИ

Възможно ли е да изтрием профила си от „Фейсбук“?

Рекорд на търсенията в Гугъл как да изтрием профила си от фейсбук - в хода на скандала за източване на потребителска информация, странно или не, хаштагът #изтрийфейсбук набира популярност и в самия фейсбук.Колко и какво знае най-използваната социална мрежа за нас и можем ли наистина да изтрием профила си?

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
21:08, 23.03.2018
Чете се за: 01:05 мин.
По света

В общите настройки Фейсбук ни предлага опцията да деактивираме профила си. Отнема по-малко от минута, но какво означава това?

Емил А. Георгиев, адвокат: Трябва да бъде ясно, че дори ние да поискаме заличаването на своя профил в социалната мрежа, Фейсбук не го заличава напълно, а замразява просто нашия достъп и видимостта на нашите данни за другите потребители, но реално данните ни продължават да се намират на сървърните пространства на Фейсбук. И това нещо ще трябва да се промени след 25 май тази година, след като влезе в сила така наречения Общ регламент за защита на личните данни.

Ако деактивираме профила си, можем да го възстановим просто чрез обичайното влизане в сайта с мейл и парола. И ще ни посрещне всичко, което сме качвали преди това. Деактивирането и изтриването са две различни неща, но това става ясно след множество кликове. Дори в този случай заличаването на данните ни отнема до 90 дни. И Фейсбук отново оставя отворена вратичка - 14 дни, през които, ако влезем в сайта, искането за изтриване се анулира автоматично.

;

Че изтриването е досаден процес, е най-малкият проблем. С Фейсбук профила си сме свързали повече приложения, отколкото помним, а изтриването на Фейсбук не заличава данните, които те вече са събрали. Има как обаче да защитим информацията си и без да трием профила си.

Емил А. Георгиев, адвокат: Имаме възможност да определяме тези приложения какво да виждат за нас, каква информация и дали изобщо да виждат някаква информация. И онези, които не сме ползвали отдавна или от които не виждаме особен смисъл, тях можем и да ги заличим и да ги изтрием и това се препоръчва да се прави.

За 14 години съществуване Фейсбук измести границата между нас и останалите, но не и без нашата помощ - с всяко нещо, което споделяме за себе си. Да видиш как изглеждаш като другия пол или на коя холивудска звезда приличаш например, дава достъп не просто до профилната ти снимка, а до цялата качена информация.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нинова обсъди с македонския премиер двустранните отношения България - Македония
Нинова обсъди с македонския премиер двустранните отношения България - Македония
Дебелянов и ангелите
"Дебелянов и ангелите"