НОВИНИ

Природният газ може да поевтинее, ако станем енергиен център на Балканите

България се стреми да стане газоразпределителен център на Балканите. Това заяви в студиото на "Денят започва" вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му, страната ни води преговори с Гърция за доставка на още един терминал за доставка на втечнен газ близо до границата. Междувременно се очаква да стартира и проучването за природен газ в Черно море.

bnt avatar logo
от БНТ
08:43, 19.05.2016
Чете се за: 01:06 мин.
У нас
Томислав Дончев - вицепремиер: Зад сложната дума "диверсификация" стои следното - да имаме поне три независими евергийни източника на газ, което означава да няма повече кризисни ситуации като през 2009 г., да няма достатъчно газ в тръбите, което поставя под риск и икономиката, и хората. В същото време когато имаме повече източници на газ това вид гаранция за по-добра цена. В газовия сектор инвестициите са големи, тежки, скъпи, бавни и освен от икономическата логика се влияят от политическите емоции".

Дончев коментира и газопровода ТАП или Трансадриатическия газопровод, чието начало беше дадено в Солун само преди два дни. По думите му, това не е газова връзка, която е абстрактна или съседна за България, защото ние имаме прякото намерение да се включим в нея чрез газовата връзка с Гърция. "Нещата се движат с много бърза скорост и въпрос на месеци е да стартира реалното изграждане. Доколкото само една газова връзка, която трябва да докарва достатъчно количества газ от Каспийския регион по наши виждания е недостатъчна. Затова отиваме още по-напред и искаме спектъра от възможности за доставка на газ да бъде още по-широк и и вече водим разговори с гръцката страна, уточни Томислав Дончев.

"Нека не забравя трансбалканския газопровод, който е с капацитет над 23 млрд. куб. м., който при всички случаи ще продължи да се използва през следващите години и то не само за снабдяване на България, но и за транзит, което е важна стратегическа роля на страната. И да не забравяме това, което тече като вид алтернатива, не искам да кажа продължение на спрения "Южен поток", варианта за прокарване на руска тръба през Черно море. При наличие на толкова различни източници на газ с достатъчни обеми имаме всички основания да разчитаме и да смятаме, че в България може да бъде изграден газоразпределителен център или т. нар. хъб", допълни още вицепремиерът.

Вижте целият разговор с вицепремиера Томислав Дончев в "Денят започва"!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Търсят изчезналия самолет в Средиземно море (ОБНОВЯВА СЕ)
Търсят изчезналия самолет в Средиземно море (ОБНОВЯВА СЕ)
Шефът на КЕВР: Няма да позволим хората да се чувстват ощетени
Шефът на КЕВР: Няма да позволим хората да се чувстват ощетени