НОВИНИ

Възможността за кариерно развитие би могла да задържи младите учени във Варна

Варна може да задържи младите си учени, ако създаде устойчива среда за кариерното им развитие – в това са единодушни учени, преподаватели и представители на държавата и общината, участвали в научната конференция „Образование, наука, иновации“. Организатори на събитието са Регионалният академичен център на Българската академия на науките и Община Варна. На срещата бяха обсъдени изследователският подход в образованието, качеството на обучението и на реализацията на младите хора у нас.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна
18:20, 13.11.2017
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Във Варна се обучават 40 000 студенти в 6 университета. В града има 3 колежа, 4 научно-изследователски института и се инвестира в развитието на среда, която да гарантира на младите специалисти възможност да останат и да се реализират във Варна, заявиха представителите на общината.

СНХ: Коста Базитовв – заместник-кмет на Варна
„Всички сме свидетели на това, че тази наша прекрасна страна може да се развива, ако се облегне най-вече на потенциала на младото поколение на хората и на потенциала, който те притежават.“

Повечето от младите учени търсят реализация в Северена Америка или Западна Европа, тъй като там виждат перспектива за развитие, стана ясно още на конференцията.

акад. Юлиан Ревалски – председател на БАН
„Към научните работници трябва да има едно, не казвам много по-специално внимание към другите професии, но все пак да се обръща внимание, че това е конвертируема професия и че ако искате да задържите хората тук, трябва да създадете съответните условия и съм сигурен, че българските институции могат да направят това.“

Конференцията е първата стъпка, предстои обсъждане на конкретни проекти в сферата на образованието, науката и иновациите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ иска промяна в Конституцията, свързана с давността на приватизацията
ГЕРБ иска промяна в Конституцията, свързана с давността на приватизацията
Франция почита паметта на жертвите от терора в Париж
Франция почита паметта на жертвите от терора в Париж