НОВИНИ

Възмущение от разтърсващите кадри на оцелели деца след бомбардировка в Алепо

Разтърсващи кадри с оцелели по чудо деца при бомбардировка в сирийския град Алепо обиколиха днес света. Картината на бойните действия в Сирия и тежката хуманитарна ситуация възмутиха пратеника на ООН Стафан де Мистура.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
19:34, 18.08.2016
Чете се за: 01:13 мин.
По света

5-годишният Умран Дакниш, окървавен и покрит с прах от полуразрушена от бомба сграда в бунтовническите източни части на втория по големина сирийски град, попадна във фокуса на видеозаписа, разпространен от опозиционната организация Алепо медия център. И се превърна в нов трагичен символ на войната в Сирия. Кадрите предизвикаха вълна от възмущение в социалните мрежи.

Момченцето единствено остава безмълвно в хаоса след бомбардировката. Заедно с него са оцелели и родителите му и още три техни деца - на една, на 6 и на 11 години.

Базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешки права твърди, че въздушният удар снощи е бил дело на бойната авиация на Русия и на режима в Дамаск. Но Русия, която от три дни използва и Иран като плацдарм за въздушната си кампания, твърди, че бомбардировачите й не са атакували Алепо вчера.

Посредникът от ООН Стафан де Мистура направи отчаян опит да привлече вниманието на враждуващите страни и покровителите им от Съединените щати и Русия върху все по-отчайващата ситуация в Сирия. Само 8 минути след началото на заседанието на специалната работна група по хуманитарните въпроси в Швейцария той го прекрати заради блокирането на помощите за сирийците.

Стафан де Мистура, пратеник на ООН за Сирия: Утре е Световният ден на хуманитарната помощ, а в Сирия сме свидетели само на сражения, офанзиви, контраофанзиви, ракети, касетъчни бомби, мини, огнехвъргачки, напалм, хлор, снайперисти, въздушни удари, атентатори самоубийци. Цял месец вече нито един хуманитарен конвой не е достигнал до обсадените райони.

Дипломатът от ООН настоя всички участници в конфликта да направят жест на човещина.

Стафан де Мистура, пратеник на ООН за Сирия: Искаме пауза в бойните действия за поне 48 часа, за да направим поне нещо смислено за Алепо.

За незабавно прекратяване на огъня призова и върховния представител на Евросъюза по външната политика Федерика Могерини. Тя посочи, че всички международни фактори трябва да се придържат към ангажиментите си от месец май тази година да осигурят безпрепятствен достъп на хуманитарните конвои в цяла Сирия.

Москва реагира като обяви, че е готова от другата седмица да приложи 48-часово прекратяване на огъня, но само като пилотен проект. За почти 5 години война в Сирия са загинали повече от 250 000 души, а 11 милиона са загубили домовете си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
29 санирани блока в Русенско
29 санирани блока в Русенско
Жители на „Младост“ 4 бранят зелени площи в квартала
Жители на „Младост“ 4 бранят зелени площи в квартала