НОВИНИ

Възобновиха евакуацията на цивилни от Алепо

Най-малко 20 000 души са напуснали с автобуси Алепо от полунощ в неделя. Евакуацията беше отлагана с дни. Съветът за сигурност на ООН гласува резолюция за изпращането на наблюдатели от световната организация в Алепо. Документът е по инициатива на Франция и беше приет единодушно.

bnt avatar logo
от БНТ
17:32, 19.12.2016
Чете се за: 00:41 мин.
По света

След отлагането в събота и неделя, евакуацията от Алепо беше възобновена.

Тя се проведе успоредно с извозването на хора от шиитските села Ал Фуа и Кефрая в провинция Идлиб, така както поиска сирийската армия.

Евакуираните са в Рашидин, който е в ръцете на бунтовниците.

Изведени са и 47 деца от дом за сираци в Алепо. Някои от тях са в критично състояние след като са били ранени, съобщиха от УНИЦЕФ.

Сред спасените е едно известно в цял свят сирийско момиченце. 7 годишната Бана Алабед разказваше в Туитър живота си под обсада. " Чета , за да забравя войната" беше едно от посланията ѝ.

Майка й също беше евакуирана. Оставих душата си в Алепо , сподели Фатма Алабед.

Фатма Алабед, евакуирана от Алепо
"Аз и Бана искаме да разкажем на целия свят колко много деца и възрастни хора страдат в Алепо, защото там няма живот. Искам да си върнем свободата, но не като бежанци в чужда държава."

Бунтовници и техните семейства от няколко квартала на Алепо бяха отведени в град Урум ал Кубра, близо до турската гаранция. Турските власти изпратиха храна и зимни дрехи за евакуираните на сирийска територия.

Бъдещето на Алепо ще бъде обсъдено от външните министри и министрите на отбраната на Русия, Иран и Турция утре в Москва.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Утре ще стане ясно дали ще има опит за правителство с мандата на Реформаторите
Утре ще стане ясно дали ще има опит за правителство с мандата на Реформаторите
ЕКСКЛУЗИВНО: Разпитват машинистите на катастрофиралия влак край Хитрино
ЕКСКЛУЗИВНО: Разпитват машинистите на катастрофиралия влак край Хитрино