НОВИНИ

Възобновяват евтаназията на животни заради чумата в Ямболско и Бургаско

От утре се възобновява умъртвяването на животните в районите с чума по дребния рогат добитък в Ямболско и Бургаско. Освен това се затягат мерките около населените места с възникналите огнища. И нещо много важно - вземат се превантивни мерки и срещу една друга опасност - африканската чума по свинете, която е в Румъния, само на 60 км от България.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:42, 18.07.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Въвежда се пълен контрол на всички хора и автомобили, които влизат и напускат трите населени места с доказани случаи на животни заболели от чума, за да не се допусне разпространение

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Проверки на автомобилите, да не говоря за движение на животни. Има протокол, с който още на 28 юни са предупредени собствениците на животни. Сега затягаме режима, това трябва да чуят и да не се притесняват.

Увеличава се живата охрана по цялата граница с Турция, както и проверките за превоз на животни по граничните пунктове. На засилен контрол ще бъдат подложени още влаковете и плавателните съдове, които влизат от югоизточната ни съседка.

;

Заради опасността от север да се разпространи друго заболяване - африканска чума по свинете, по 140 км сухопътна граница между Румъния и България спешно започва изграждането на ограда от бодлива тел, за да не преминават диви прасета у нас.

Атанас Добрев, зам.-министър на земеделието, храните и горите: Последното огнище на африканска чума по свинете е констатирано до Костанца, което вече е доста близо до България - на 60 км. И за това ние предприемаме някои превантивни мерки.

Трима са европейските експерти, единият е от референтната лаборатория, другите двама са вирусолози. Те вече работят заедно с българските ветеринари в трите огнища.

Дамян Илиев, изпълнителен директор на БАБХ: Съвместни са ни решенията, които са взети до сега. Действаме така, както трябва, за да спрем заболяването в страната.

Постоянно се взимат и изследват проби от животни в гранични на засегнатите райони, за да се следи за опасността от възникване на нови огнища.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България преминава под наблюдение от Европейската централна банка за една година
България преминава под наблюдение от Европейската централна банка за една година
Делио Роси вече не е треньор на Левски
Делио Роси вече не е треньор на Левски