НОВИНИ

Възпоменание на жертвите от Холокоста в Македония

Премиерът Бойко Борисов се поклони пред паметта на евреите, депортирани от територията на Република Македония. В Скопие той участва заедно с колегата си Зоран Заев във възпоменателната церемония по повод 75-годишнината от депортирането и поднесе венец на паметника на загиналите евреи.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:16, 12.03.2018
Чете се за: 00:56 мин.
По света
възпоменание жертвите холокоста македония

Вицепремиерът Каракачанов и представители на българската еврейска общност също бяха част от официалната ни делегация, поклонила се пред паметта на загиналите македонски евреи.

Борисов е първият български правителствен ръководител, който участва във възпоменателната церемония в Македония. Той припомни, че по времето на тези събития България е получила от нацистка Германия правата за административно управление на територията, но не и възможността да направи свои граждани всички живеещи на тях.

За евреите от тези земи е било забранено да получат българско поданство и те остават под юрисдикцията на нацистките власти. В тези най-жестоки времена българският народ, църква, интелектуалци, общественици успяха да спасят 48 000 евреи, каза още Борисов.

Бойко Борисов, премиер на България: Разбира се, ние много скърбим. Затова и днес сме тук. Защото всеки човешки живот, всеки, който е пратен да изгори в лагерите, не трябва да забравяме. То не е било толкова далече. А и само преди 20 години на територията на Балканите се разиграха не по-малко жестоки и кръвопролитни събития. И затова смисълът, освен да изкажем своя поклон, скръб към убитите, е да изведем и изводи. Да разберем, че на Балканите трябва да градим, да работим заедно, да вървим към по-добро устройство, и ако щете, народите ни да живеят щастливо. И всичко това да остане в историята, никога да не го забравяме, разбира се, но да не допускаме политиците такива грешки.
Зоран Заев, премиер на Македония: Присъствието на премиера Борисов, на премиера Звездич тук и на председателя на парламента на Румъния представлява исторически, европейски и цивилизационен акт. Геноцидът над евреите през Втората световна война беше борба на деструктивни и антицивилизовани сили против цялата добрина и любов, против приятелството и човечността.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русенската опера с над 1 127 000 лева задължения
Русенската опера с над 1 127 000 лева задължения
Свлачище блокира достъпа на 11 села до Смолян
Свлачище блокира достъпа на 11 села до Смолян