НОВИНИ

Възпоменателен Луковмарш и контрашествие в София

Луковият марш започна от НДК до къщата на генерала, но без разрешението от Столична община за факелно шествие. По-рано през деня се проведе и контрашествието на движението „Антифашистко действие - София" под надслов „Без нацисти по улиците ни!".

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:47, 13.02.2016
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Малко след 17:00 часа симпатизантите на генерал Луков се събраха пред пилоните на НДК, въпреки че нямаха разрешение от общината за факелно шествие.

Пламен Димитров, председател на Българския национален съюз: Общината отказва да го съгласува, което нищо не означава.

Според историци, фигурата на Луков се свързва с пристрастия към Третия райх. За това и днес се появиха противоречиви мнения - "за" и "против". Шествието предизвика по-рано през деня протест, който премина под надслов "Без нацисти по улицата ни".

Петър Нешков: Луков не е антисемит.
Пламен Димитров, председател на Българския национален съюз: Той има голям принос не само като един изключително доблестен войн на бойното поле, той има много голям принос за възраждането на българската войска след ньойския диктат.

Не на това мнение бяха обаче хората, които протестираха по обяд на същото място срещу провеждането на Луковмарш.

- Нашето послание е много по-широко от не на Луковмарш. Проблемът ни е, че насилието по улиците и нацистките послания не се ограничават само в Луковмарш.

- Свободата на словото свършва там, където започва езика на омразата.

Пред НДК бяха дошли и младежи от няколко европейски държави, сред които Полша, Германия и Унгария.

- По време на Луковмарш има много националисти и фашисти, които се разхождат по улицата. Ние сме дошли тук, за да покажем, че не всички приемат това. Те имат твърде голямо влияние на улицата.

По време на контрашествието полицаите задържаха полски младеж без документи за самоличност и маска на лицето. Шествието премина през Съдебната палата и приключи пред сградата на Столична община.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поскъпва поддръжката на асансьорите
Поскъпва поддръжката на асансьорите
Какво ще последва от срещата между папата и руския патриарх
Какво ще последва от срещата между папата и руския патриарх