НОВИНИ

Възпоменателен митинг в село Могиляне за събитията от 1984 г.

В кърджалийското село Могиляне българските турци отбелязват годишнина от събитията през 1984 година. Трима души тогава загиват при мирен протест срещу смяната на имената. Сред тях е и 17-месечното бебе Тюркян, на което е кръстена чешмата в селото, където се чества годишнината. След промените в ДПС и отстраняването на лидера Лютви Местан от партията, се очакваше с интерес дали той ще присъства на церемонията днес. Противоречиви бяха и информациите дали на митинга ще дойде турският външен министър Мевлют Чавушоглу.Вижте във видеото прякото включване на Краси Ангелов в обедните новини "По света и у нас".

bnt avatar logo
от Краси Ангелов
12:11, 26.12.2015
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Лютви Местан дойде в Могиляне, но не беше до временното ръководство на ДПС, съобщи репортерът на БНТ. На практика се получи така, че имаше два митинга, каза Краси Ангелов.

- В 9:30 часа сутринта Лютви Местан заедно с турския посланик у нас и генералния консул на Турция в Пловдив бяха на гроба на загиналата 18-месечна Тюркян, - каза Краси Ангелов в пряко включване от Могиляне. - Там бяха положени цветя и отслужена молитва. Около Лютви Местан се бяха насъбрали много хора - може би близо 100-200 човека. Той говори с тях. Това, което успяхме да разберем от откъслечните фрази е това, че той изрази своето огорчение, че е работил 18 години за ДПС и сега е отстранен точно по този начин. Репликата, която се запомни (цитирана буквално от турски) "Аз не съм куче нито на партията, нито на държавата".

След това двете шествия към гроба на Тюркян са се разминали. Второто шествие е било водено от тримата временни съпредседатели на ДПС. Контакти между тях нямаше, видя репортерът на БНТ.

- След това започна официалният митинг на паметника на Тюркян, който е организиран от община Кирково - описа митинга Краси Ангелов. - За първи път на трибуната се качи само кметът на общината, който отправи приветствено слово. Единственото политическо послание беше "днес е време за памет, днес е време за почит, а не за правене на политика". Четин Казак даде изявление, в което, в общи линии каза, че ДПС повече от 25 години е изживяла всякакви кризи, всякакви етикети са били лепени на тази партия, но тя ще оцелее и при сегашната (криза). "ДПС защитава националните интереси", каза Мустафа Карадайъ.

След Могиляне ще има възпоменателен митинг в Момчилград. За 13 часа е насрочена пресконференция на Лютви Местан в центъра пред паметника на жертвите от т.нар. "Възродителен процес".

- Настроенията тук са, че в общи линии се очаква някакъв вид разцепление на ДПС, - обобщи Краси Ангелов. - Хората са много объркани. те посрещнаха радушно и Лютви Местан, посрещнаха радушно и временното ръководство на ДПС. Просто не знаят накъде... Единственият по-конфликтен момент беше при представянето на официалните гости на митинга на община Кирково. Тримата временни съпредседатели бяха освиркани от част от хората на митинга докато другите ръкопляскаха. Явно хората са разделени днес и не зная всъщност кого да следват. Един възрастен човек ми каза: "Накрая ще стане това, което каже ДПС" без да уточнява кое ДПС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ердоган спря един мъж да не се самоубива
Ердоган спря един мъж да не се самоубива
1 800 000 лв за кампанията Българската Коледа
1 800 000 лв за кампанията "Българската Коледа"