НОВИНИ

Бдения в САЩ след двете масови стрелби

Бдения и възпоменателни церемонии в Съединените щати след двете масови стрелби в страната. Прокуратурата в Тексас ще иска смъртно наказание за стрелеца от Ел Пасо. Нападателят от Дейтън, Охайо, имал списък с потенциални жертви. Президентът Тръмп повтори тезата си, че част от проблема са психичните заболявания.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
13:12, 05.08.2019
Чете се за: 01:35 мин.
По света

Тъга, болка, гняв - чувствата бушуват еднакво силно в Ел Пасо, Тексас и Дейтън, Охайо. С 13 часа разлика двете места преживяха ужаса, наречен "масова стрелба".

В памет на жертвите от Дейтън в небето над града полетяха 9 бели гълъба. Тук сме, за да се излекуваме, да застанем рамо до рамо, да се обединим, каза кметът на града. Хората палеха свещи и просто се прегръщаха.

Матю Шепърд, жител на Дейтън: Много сме изморени от масови стрелби. За трети път тази седмица, за втори - за последните 24 часа. Нищо не се прави, нищо. И мисля, че вече изчерпахме думите. Говоренето не помага, не води до никъде!

Сред жертвите на 24-годишният Конър Бетс, ликвидиран от полицията, малко след като открил огън на популярна със заведенията си улица в Дейтън, е по-малката му сестра. Бетс е бил отстраняван от гимназията два пъти, защото у него са откривани списъци на хора, които би убил или съученички, които би изнасилил.

Не по-малко тягостна беше атмосферата и в Ел Пасо, Тексас. Хиляди почетоха паметта на 20-те жертви с минута мълчание и камбанен звън. На сцената представители на различни религии отправиха обща молитва.

Еди Милър, жител на Ел Пасо: Дойдох тук, за да почета паметта на жертвите и да засвидетелствам уважение към семействата им. По време на стрелбата дъщеря ми е била в мола. Изключително съм благодарен, че е успяла да излезе жива. Не всички обаче са успели.

Задържаният за стрелбата e 21-годишен бял мъж. Предполага се, че е преди атаката в търговския център е написал манифест срещу "испанското нашествие" в Тексас. Марибел е сред ранените. Казва, че е бил най-спокойният човек, когото е виждала.

Марибел Латин, пострадала при стрелбата в Ел Пасо: Не е честно как някой, неизвестно от къде и какъв, дойде и направи нещо толкова грозно, с толкова много омраза. Усещах го буквално до себе си, беше точно до мен. Дори не се беше задъхал. Той беше най-спокойният човек! Не казваше нищо, беше просто омраза и гняв!

Сред загиналите в Тексас има и мексиканци. Официално Мексико заяви, че ще третира нападението като терористичен акт срещу гражданите си. Федералните власти класифицираха стрелбата в Ел Пасо като "вътрешен тероризъм". Прокуратурата в Тексас ще иска смъртна присъда за извършителя. При подобни инциденти винаги има герои - онези, втурнали се да спасяват без да мислят за себе си. Сред тях е Глендън Оукли.

Глендън Оукли, военен: Това, което направих е това, което трябваше да направя. Знам, че съм герой, но аз не го приемам така (започва да плаче ...) Мисля за онези деца, които не можах да спася, за погубените семейства. Боли ме така сякаш са част от мен.

Наред с тъгата и болката обаче, хората не спират да си задават въпроса ЗАЩО и да питат колко още хора трябва да загинат, за да се направо нещо по казуса "притежание и носене на оръжие в САЩ".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БЧК с кампания в подкрепа на деца, пострадали при катастрофи
БЧК с кампания в подкрепа на деца, пострадали при катастрофи
Стопаните в село Белозем вече умъртвиха домашните си прасета
Стопаните в село Белозем вече умъртвиха домашните си прасета