На няколко пъти тя оставяла големи суми до кофи за боклук в центъра на града. На този фон анализ на МВР и прокуратурата показва, че през последните три години българите са дали на ало-измамници над 18 милиона лева. Най-много сигнали са регистрирани именно в София.

Измамниците успяват да убедят 65-годишната жена, че трябва да помогне на полицията при акция срещу хакери. Уговорката била парите да се дадат на няколко транша между 2 и 6 юни.

Първият ден жената е оставила около 3000 лв., прибрани в кашони до кофи за боклук, които се намират на улица "Гогол".

На 3 юни жената оставила в същия район малко над 100 000 лева, 30 000 евро и долари. Два дни по-късно на улица "Цар Иван Асен II " - още 200 000 лева. Парите били оставяни буквално на метри от дома на жертвата. Съседи разказаха, че не могат да повярват как такава сума се е оказала на улицата.

Знам, че работи. Излиза отива на работа.
Обикновена женичка, неомъжена.

Заможна ли е?

Тази къща е на родителите ѝ. Не знам откъде ги е намерила.

Хората в квартала разказват, че не веднъж са търсени по телефона от измамници.

Иван: На жена ми се обаждат - станала е катастрофа с вашата кола. Тя казва - говорета с мъжа ми, ако искате, и те не се обаждат повече. Най-важното е човек да не бърза. В първия момент се стресира, изплашва се, да не би да е истина.
Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Искат ли се пари по телефон, затворете незабавно, това е измама. Няма институция в България, която да иска финансови средства или накити, за да осъществи действия по служба и то по телефон.

Данни на МВР и прокуратурата показват, че на месец българите дават средно по половин милион лева на месец на измамниците. За миналата година щетите са за над 6 милиона лева, в сметките обаче не са включени златото и бижутата, които хората дават.

Малко над 50% от сигналите са от София, след това в класацията са Варна и Пловдив. До реалните извършители се стига трудно, тъй като почти винаги се използват посредници. Някои дори попадат в схемата, без дори да знаят, наети като куриери от обяви за работа.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Другото обстоятелство, което затруднява разследването е, че се използват SIM-карти, които много бързо в рамките на няколко дни са активни, след това се деактивират и изхвърлят.

Анализът показва, че жертвите се избират на случаен принцип. Няма данни трети лица да дават информация за финансовото състояние на измамените. Най-често осъдените са от Северна България.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Отчитаме увеличаване на броя на осъдените и задържаните като цяло, но според нас е недостатъчен този брой при наличието на толкова голяма стойност, която ежемесечно като парични средства се предава в ръцете на измамниците.

Максмималното наказание за ало измамниците е до 10 години затвор.