Въоръжени и маскирани мъже нападнаха и малтретраха възрастно семейство в дома им в пловдивското село Голям Чардак. 75-годишният Манчо Манчев и съпругата Пенка са били жестоко пребити, а целта на бандитите са били парите им. Мъжът е в болница в Пловдив със счупени крайници, а жената е изписана за домашно лечение с травма на главата.

Голям Чардак, Съединение

Жестокият побой над семейството станал в събота в 10: 30 вечерта. Трима мъже с черни маски и ръкавици влезли в двора на къщата, като преди това отровили кучето пазач. Необезпокоявани отворили входната врата, светнали всички лампи и връхлетели върху спящите възрастни хора. Първо ударили Пенка с метална тръба по главата, а после стреляли по нея с газов пистолет.

Пенка Манчева: Викам: "Пуснете ни, какво искате от нас". И този втория ме удари с палка по главата и текна много кръв.

След това хванали и мъжа й Манчо. Единият от маскираните го държал здраво, а друг го удрял с метална тръба по краката и главата като не преставал да пита „Къде са парите". От травмите леглото на възрастните хора потънало в кръв. Изтезанията продължили около 10 минути. След като не открили нищо нападателите си тръгнали.

Пенка Манчева: Отвори на бюфета едно малко шкафче, така рече с ръката да ги хвърли долу. Другият държи Манчо постоянно... и излезнаха.

Възрастното семейство се занимава от години със земеделие. Обработват 2000 декара, а наскоро Манчо Манчев купил и още земя. Заради това близките им предполагат, че причината за нападението не е обир, а сплашване. В кутия на кухненската маса имало около 60 лева, които нападателите не взели.

Мануела Торнева - внучка: Не мисля, че е грабеж, въпреки че са крещели: „Къде са парите, дайте парите..."

Полиция работи по няколко версии за нападението - престъпление от завист, опит за грабеж или неуредени бизнес отношения. Вече са разпитани собственици на земя, които са продали нивите си на Манчо Манчев.