НОВИНИ

Възраждат стадион "Пловдив" на няколко етапа

Проектът за изграждането на стадион "Пловдив" е отново на дневен ред. Идеята е съоръжението да се модернизира поетапно, тъй като възможност за цялостно финансиране няма. За да може да се играят футболни срещи от вътрешното първенство, са необходими между 10 и 15 милиона лева.

bnt avatar logo
от Златка Далчева
09:20, 22.07.2018
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Откритият през 1950 година стадион, планиран като най-голямото спортно съоръжение в страната, не функционира повече от 20 години. Плановете за разширяването и довършването му не се случват заради липсата на средства.

Експертен съвет вече е одобрил техническото задание на проекта, който включва 11 етапа. Идеята е до 2021 година да бъде реализиран първите три, за да може община Пловдив да получи лиценз за провеждането на футболни срещи от вътрешното първенство.

Иван Тотев- кмет на Пловдив: Ние смятаме, че това е правилният подход, а не изграждане на един проект, който да бъде изпълняван, по простата причина, че към настоящият момент не можем да говорим за необходимото финансиране, което ще бъде значително.

Според проекта стадионът ще бъде с капацитет от 45 хиляди зрителски места.

арх. Валентин Маринов: В началото ще има около 12-15 хиляди места, осветлението ще бъде на стълбовете и ще бъде с мощност достатъчно по изискванията. Ще бъдат изпълнени всички изисквания за съблекалня за футболисти, ВИП зона и зона за журналисти.

Между 10 и 15 милиона лева ще струва началната фаза от модернизацията на стадиона, а парите ще да бъдат гласувани на сесията на местния парламент до края на годината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Гори сметището на Кочериново
​Гори сметището на Кочериново
Все още не е ясно ще бъдат ли взети днес повторни проби от стадата в Болярово
Все още не е ясно ще бъдат ли взети днес повторни проби от стадата в Болярово