НОВИНИ

Взривиха известен руски журналист в Украйна

Известният руски журналист Павел Шеремет беше взривен днес в центъра на Киев. Шеремет от няколко години живееше в Украйна и работеше за интернет-изданието "Украинская правда". Именно в него работеше и обезглавеният преди 16 години журналист Георгий Гонгадзе. Убийството на Шеремет предизвика широк политически отзвук - от Киев до Кремъл и Брюксел. Подробностите вижте в репортажа на Цветана Кръстева.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
16:31, 20.07.2016
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Всеки работен ден точно в 8 сутринта в киевското радио "Вести" започва предаването на руския журналист Павел Шеремет от 5 години той живее в Украйна и работи за сайта "Украинская правда". Тази сутрин обаче слушателите не чуха гласа му, а руската журналистика беше лишена от едно от най-смелите си пера.

В 8 без 15, 45-годишният Шеремет загина на път за работа. Колата му беше взривена на кръстовище в центъра на Киев. По-късно близо до седалката на шофьора е намерено самоделна бомба, а прокуратурата започна разследване за умишлено убийство.

Алексей, свидетел
"Караше така, сякаш бързаше за някъде. Спря, като ме видя, че се каня да завивам наляво и в този момент стана взрива"

Шеремет е управлявал колата на приятелката си, журналистката и собственик на "Украинская правда" Альона Притула. Според украинската прокуратура основните версии за убийството са свързани с професионалната дейност на Шеремет и с опит да се дестабилизира ситуацията в Киев.

Артьом Савченко, говорител на МВР на Украйна
"Прави се всичко възможно да бъдат събрани доказателствата от местопрестъплението. Всички възможни версии ще бъдат разследвани"

Украинското вътрешно министерство не изключва и версията за руска следа в убийството. В отговор руското външно министерство коментира, че съзнанието на някои хора в Украйна е отровено от русофобия. Кремъл призова за бързо и безпристрастно разследване на убийството на Шеремет, който е руски гражданин и преди работеше за държавния Първи телевизионен канал. Съветът на Европа и Европейският съюз осъдиха убийството и призоваха виновните бързо да бъдат открити.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима френски войници са загинали при хеликоптерна катастрофа в Либия
Трима френски войници са загинали при хеликоптерна катастрофа в Либия
Гореща вълна връхлетя Ирак с температури до 53 градуса
Гореща вълна връхлетя Ирак с температури до 53 градуса