Няколко експлозии разтърсиха църкви и хотели в Шри Ланка по време на служби и празненства за Великден. Най-малко 156 са жертвите на серията взривове. Вероятно броят на загиналите ще нарасне, предупредиха местните власти. Сред жертвите има и 35 чужденци – американски, британски и холандски граждани. Според РИА Новости ранените са близо 360 души. Си Ен Ен съобщава за 560 пострадали.

© БГНЕС

Властите предупредиха, че броят на загиналите и пострадалите вероятно се разминава, тъй като в църквите е имало огромно множество хора, отбелязващи Великден. Болниците са препълнени, а в районите на взривовете цари хаос.

В столицата Коломбо бяха взривени три луксозни хотела - – „Шангри Ла“, „Синамън гранд“ и „Кингсбъри“. Експлозии прогърмяха и в три католически църкви – "Свети Антоний" в столичното предградие Кочикаде, "Свети Себастиан" в Негомбо – северно от столицата и "Цион" в Батикалоа в източната част на острова.

© БГНЕС

Експлозиите са били координирани и са избухнали по едно и също време на няколко места на островната държава. Все още никой не е поел отговорност за атаките. Изяснява се какво точно е предизвикало взривовете – нарочно поставени бомби или са били атентатори самоубийци.

Президентът на страната Майтрипала Сирисена в извънредно обръщение към нацията, заяви, че е шокиран от случилото се и призова към спокойствие.

© БГНЕС

Финансовият министър Мангала Самаравеера написа в профила си в „Туитър“, че при атаките са загинали много невинни хора и експлозиите са „добре координиран опит да се създаде хаос и анархия и да се убият множество хора“.

„Свикано е спешно заседание на кабинета. Текат спасителни операции“, посочи министърът на икономическите реформи Харша де Силва в профила си в социалните мрежи. Той призова хората да запазят спокойствие и да останат по домовете си докато ситуацията бъде овладяна.

Едва 6% от предимно будисткото население в Шри Ланка изповядват католицизма, но християнската религия се разглежда като обединяваща, тъй като е изповядвана от две етнически групи.

© БГНЕС
Католиците празнуват Великден

Католиците празнуват Великден

Католиците по света празнуват Великден. На пасхалното бдение снощи беше запален Новият огън.