НОВИНИ

Възстановено е движението през граничните пунктове с Гърция

Новината, която от четири седмици чакаме - към 17 часа днес всички гранични пунктове с Гърция са отворени за преминаване на моторни превозни средства, гласи съобщение на пресцентъра на МВР. От 16.10 ч. беше възстановено движението и през граничния пункт Илинден. Единствено екип на "По света и у нас" засне падането на блокадата днешния следобед.

Александър Марков
от Александър Марков
16:47, 21.02.2016
5051
Чете се за: 01:38 мин.
У нас
Ивайло Московски, министър на транспорта: "От вчера гърците твърдят, че ние създаваме проблеми. Те били освободили пътното платно и границата била свободна. Затова днес разговарях с българските превозвачи и ги призовах. Не знам как да се нарече - компромис или какво да е - да вдигнат контраблокадата. Хората бедстват жестоко и на първо место трябва да бъдем хора, да бъдем човеци и да не допускаме - има припаднали, линейки, те са там постоянно. Това трябва да приключи. От тук-нататък обаче дали гърците ще продължат да държат границата отворена или не - не мога да твърдя. Ако някога в изказванията си съм си изпуснал нервите по посока гръцка държава - моля да бъда извинен, само че стоя зад всяка една моя дума и твърдя, че всичко, което съм казал е коректно и справедливо. В крайна сметка аз съм български министър на транспорта, а не гръцки министър на фермерите".

След четири седмици на блокади и контраблокади, първите микробуси и ТИР-ове влязоха в Гърция в 15:30 ч. Минути преди това дойде призивът на министър Московски от Бургас - българските превозвачи да пропуснат движението. Взеха решението, за да дадат шанс на преговорите между гръцките фермери и техния премиер.

Кирил Марков, един от представителите на протестиращите: "Единодушно да решим - пускаме границите, оставяме всичко в техни ръце. Както те казват - че границата е отворена от 1 седмица. С което ние не сме съгласни, знаем, че не е така, но няма как да го докажем. Пускаме границата, за да може да видим тяхната реакция, да видим те какво ще направят, и най-важното, което е - имаме хора, наши колеги, които вече не издържат".

;
Бисер Михайлов, областен управител на Благоевград: "Момчета, така, сядаме ли в камионите, да отида да ги уведомя, че тръгва трафикът? Тръгваме! Да!

Докато областният управител разговаряше с гърците, обаче, решението раздели нашите шофьори. Недоволни, че след 6 дни блокада от наша страна, отстъпват и след дни гърците пак ще блокират границата. Други пък, блокирани от гръцка страна, видяха надежда най-после да се приберат.

Туристите приветстваха решението. В крайна сметка блокадата падна.

Бисер Михайлов, областен управител на Благоевград: "Какво казаха, г-н областен управител, ще дадат ли гаранции? - На този въпрос няма кой да отговори от гръцка страна, както г-н Московки пита пет пъти, никой не отговори".

Трафикът бавно се заизнизва към Гърция. Първо бусовете, а след тях - и камионите.

адв. Борис Харизанов: "Трябва да се възбуди досъдебно производство, да се събуди едно дирене на извършителите на това престъпление в Гърция, а именно - затваряне на държавна граница, при което да има задържани лица, след което прокуратурата трябва да докаже вината на тези задържани лица и всеки, който е претърпял някакви вреди, просто да ги предяви в съда. Тук не става дума за еднократно извършено престъпление. Това в рамките на един месец всекидневно се случва. Едва ли са неизвестни извършителите. Въпросът е да видим дали този път гръцките власти ще се задействат".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицаи паркирали на забранено място
Полицаи паркирали на забранено място
Двама младежи са загинали при катастрофа на летище Бършен край Сливен
Двама младежи са загинали при катастрофа на летище "Бършен" край Сливен