Новината, която от четири седмици чакаме - към 17 часа днес всички гранични пунктове с Гърция са отворени за преминаване на моторни превозни средства, гласи съобщение на пресцентъра на МВР. От 16.10 ч. беше възстановено движението и през граничния пункт Илинден. Единствено екип на "По света и у нас" засне падането на блокадата днешния следобед.

© Емил Михайлов / БТА
Ивайло Московски, министър на транспорта: "От вчера гърците твърдят, че ние създаваме проблеми. Те били освободили пътното платно и границата била свободна. Затова днес разговарях с българските превозвачи и ги призовах. Не знам как да се нарече - компромис или какво да е - да вдигнат контраблокадата. Хората бедстват жестоко и на първо место трябва да бъдем хора, да бъдем човеци и да не допускаме - има припаднали, линейки, те са там постоянно. Това трябва да приключи. От тук-нататък обаче дали гърците ще продължат да държат границата отворена или не - не мога да твърдя. Ако някога в изказванията си съм си изпуснал нервите по посока гръцка държава - моля да бъда извинен, само че стоя зад всяка една моя дума и твърдя, че всичко, което съм казал е коректно и справедливо. В крайна сметка аз съм български министър на транспорта, а не гръцки министър на фермерите".

След четири седмици на блокади и контраблокади, първите микробуси и ТИР-ове влязоха в Гърция в 15:30 ч. Минути преди това дойде призивът на министър Московски от Бургас - българските превозвачи да пропуснат движението. Взеха решението, за да дадат шанс на преговорите между гръцките фермери и техния премиер.

Кирил Марков, един от представителите на протестиращите: "Единодушно да решим - пускаме границите, оставяме всичко в техни ръце. Както те казват - че границата е отворена от 1 седмица. С което ние не сме съгласни, знаем, че не е така, но няма как да го докажем. Пускаме границата, за да може да видим тяхната реакция, да видим те какво ще направят, и най-важното, което е - имаме хора, наши колеги, които вече не издържат".

Бисер Михайлов, областен управител на Благоевград: "Момчета, така, сядаме ли в камионите, да отида да ги уведомя, че тръгва трафикът? Тръгваме! Да!

Докато областният управител разговаряше с гърците, обаче, решението раздели нашите шофьори. Недоволни, че след 6 дни блокада от наша страна, отстъпват и след дни гърците пак ще блокират границата. Други пък, блокирани от гръцка страна, видяха надежда най-после да се приберат.

Туристите приветстваха решението. В крайна сметка блокадата падна.

Бисер Михайлов, областен управител на Благоевград: "Какво казаха, г-н областен управител, ще дадат ли гаранции? - На този въпрос няма кой да отговори от гръцка страна, както г-н Московки пита пет пъти, никой не отговори".

Трафикът бавно се заизнизва към Гърция. Първо бусовете, а след тях - и камионите.

адв. Борис Харизанов: "Трябва да се възбуди досъдебно производство, да се събуди едно дирене на извършителите на това престъпление в Гърция, а именно - затваряне на държавна граница, при което да има задържани лица, след което прокуратурата трябва да докаже вината на тези задържани лица и всеки, който е претърпял някакви вреди, просто да ги предяви в съда. Тук не става дума за еднократно извършено престъпление. Това в рамките на един месец всекидневно се случва. Едва ли са неизвестни извършителите. Въпросът е да видим дали този път гръцките власти ще се задействат".