Варненското село Бързица има съдбата на много български села - постепенно обезлюдява и застарява. Училището вече е затворено, но хората не искат да се примирят, че животът замира. Затова решили да възстановят старата църква, която от десетилетия тъне в паяжини, а небето доскоро е надничало през покрива. Усилията им са добър пример как можем да спасим рушащите се храмове у нас.

Бързица, Провадия

Хората от Бързица, след 20 години прекъсване, с гордост посрещат празниците отново в храма – възстановен благодарение на собствените им усилия.

Протойерей Георгий Стоименов: "Храма доста дълго време беше затворен и почти разрушен от времето преди година и половина църковното настоятелство и хората от селото, които направиха фондация, да се възстанови храмът."
Пенка Николова - инициатор за възстановяването на храма: "Може би и защото живеем много близо до църквата и винаги, когато съм я погледнала, не съм я приемала такава, какавато е! Намерих съмишленици от селото, създадохме инициативен комитет. С регистрация и всичко онова, което е необходимо, и започнахме вече търсенето на средства за осъществяването на ремонта. Защото църквата действително беше в едно окаяно състояние тогава.

Пътят от желанието до изпълнението обаче се оказва дълъг. Но две години по-късно църквата е почти напълно обновена. До момента ремонтът е струвал над 40 хиляди лева, най-големият дарител е земеделската кооперация. Започнали с покрива, за да спасят оригиналните стари икони. За Пенка доверието е в основата на всичко.

Пенка Николова - инициатор за възстановяването на храма: "Трябва да знаете – нито един лев не е изтекъл настрани."

С профил в социалните мрежи Пенка Николова показва етапите на промяната. Радва се, че напусналите Бързица, щом се върнат у нас, идват да видят църквата.

Галя Тодорова, кмет на село Бързица: "Това, което го поде г-жа Пенка Николова - мой учител, казвам го с гордост, беше поето няколко пъти, но неуспешно. Но благодарение на нея ние успяхме да направим това, което се вижда и за което ѝ благодарим!"

След ремонта на църквата хората от селото имат още идеи за обновяването на Бързица.