Реставратори върнаха автентичния блясък на най-големия мюсюлмански храм Томбул джамия в Шумен. Възстановяването на оригиналната украса започна преди 15 години.По време на реставрацията храмът не е затварян – в него се извършваха ритуали и се посещаваше от туристи.

Шумен

Няколко века великолепната украса на джамията беше покрита със слоеве вар и блажна боя. Скрита от очите беше и красотата на дървения мембер и цветните балкони.

Любомир Воденичаров, реставратор: Джамията наистина впечатлява с много богатата си украса. Тези стилови, откровено барокови елементи, които съществуват и от които е изградена. Цялото въздействие на този отворен обем и светлината, която влиза отвсякъде през витражите, които са на 100 % възстановени и с ръчно лети цветни стъкла.

Уникални в изработката си от преди 275 години са мемберът и дървените балкони, от които също са махнати пластове блажна боя, за да се открие пред очите характерната с богата си орнаментика Епоха на лалето.

Любомир Воденичаров, реставратор: Всички дървени части, парапетите на балконите, особено таваните, които са много интересни и фино, майсторски изписани, са декорирани ръчно без шаблони. Те са с един доста по-богат колорит от стенописната украса.

Реставраторите са използвали същите материали и бои, с които е украсявана през 1744 година джамията. На места са запазени детайли от старата мазилка, която е покривала стенописите.

Любомир Воденичаров, реставратор: Всичко в есктериора, каменна пластика, всички възстановки са изпълнени традиционно с варова мазилка, без привнесени материали.

Оригиналният полилей не е запазен, но този, който се спуска от купола и осветява пространството заедно със светлината от витражите, е нов и добре се вписва в интериора на храма. До края на година ще бъде завършена реставрацията на фонтана, сградата на медресето и библиотеката