НОВИНИ

Възстановиха паметник-костница на войници от Междусъюзническата война

Възстановеният паметник-костница на загиналите за освобождението на Пиринския край от турско робство и в Междусъюзническата война офицери и войници беше открит в Благоевград. Емблематичният за града мемориал е построен през 40-те години на миналия век, а днес е реставриран в първоначалния си вид. Военни, политици, общественици и родолюбци отдадоха почит на загиналите български войници.

bnt avatar logo
от Антония Сукалинска
18:54, 07.03.2019
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Години наред паметникът-костница тънеше в забрава. До обновения му вид днес се стига след като родолюбци от клуб "Традиция" възстановиха липсващия в горната част "войнишки кръст за храброст".

Кирил Алексиев, Регионален клуб Традиция" и директор на Регионалния исторически музей в Благоевград: Разбрахме, че има редица неща, които имат нужда от дооправяне - да се възстанови част от настилката, да може да се ремонтира отдолу криптата в паметника, след което разбрахме, че има голяма част непогребани кости на войниците, които са загинали през 1913 г.

С помощта на местната власт и военното министерство мемориалът е напълно реставриран, а в обновената крипта вече са положени костите на 580 войници и офицери, загинали през Междусъюзническата война и по време на освобождението на Горна Джумая.

Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Това не са просто едни близо 600 човека, това са 600 живота, 600 съдби, 600 семейства. Нямаме право да забравяме.

Експерти от музея в Благоевград търсят и други забравени войнишки паметници, които да бъдат ремонтирани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АБВ: Пряката доставка на руски газ за Европа е въпрос на национален интерес
АБВ: Пряката доставка на руски газ за Европа е въпрос на национален интерес
Министър Аврамова ще провери лично случай с неиздадена винетка в Пазарджик
Министър Аврамова ще провери лично случай с неиздадена винетка в Пазарджик