НОВИНИ

Възстановиха подаването на топла вода в Перник

От тази вечер в Перник отново има топла вода. Регионалната екоинспекция отмени заповедта си за спиране на двата парогенератора в ТЕЦ Република в града. Преди седмица те бяха спрени, след като проверка установи, че в централата има 90 тона неразрешен вид гориво - биомаса.

възстановиха подаването топла вода перник
bnt avatar logo
от БНТ
20:10, 12.09.2019
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

В 8 часа сутринта инспекторите от РИОСВ влязоха в централата и премахнаха пломбите на двата парогенератора, които вече започват работа. Необходимо е обаче технологично време, за да се затопли водата и да стигне до домовете на 20 000 перничани.

Любомир Спасов - изпълнителен директор на ТЕЦ "Република", Перник: Нужни са още 12 часа докато водата стигне до гражданите, така че довечера до 22 часа ще усетят топлината в тръбите.

На тази площадка в ТЕЦ Република в Перник бяха открити 90 тона слама, биомаса която е неразрешен вид гориво. От началото на седмицата те бяха извозени. Това даде основание на експертите от РИОСВ да отменят забраната и двата парогенератора да заработят.

За да се гарантира обаче че топлоцентралата няма да използва неразрешен вид гориво и в бъдеще, от днес служителите от регионалната екоинспекция ще имат 24-часово наблюдение.

Кметът на Перник Вяра Церовска днес не можа да отговори откъде точно идва замърсяването на въздуха в града.

Вяра Церовска, кмет на Перник: Тук са отговорните институции. Те трябва да кажат дали и кой е замърсител на въздуха на перничани. Мога да кажа, че беше тревожно за перничани - фактът, че мирише, фактът, че е замърсен въздухът.
Анелия Дренска - РИОСВ-Перник: Драстични замърсявания на въздуха в Перник не са констатирани от съществуващите автоматични станции. Имаше един период на наистина неприятни миризми и това беше повод да се направят тези проверки, не само на ТЕЦ Република, а на много предприятия в региона.

За момента никоя от отговорните институции в града не е категорична откъде идва замърсяването на въздуха в Перник. Проверките на РИОСВ продължават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пореден протест срещу единствения кандидат за нов главен прокурор Иван Гешев
Пореден протест срещу единствения кандидат за нов главен прокурор Иван Гешев
Четирима души са задържани за търговия с органи на ГКПП Капитан Андреево
Четирима души са задържани за търговия с органи на ГКПП "Капитан Андреево"