След години на разруха, родната къща на Адриана Будевска в Добрич вече е възстановена. Според музейните специалисти, сградата е реконструирана по архивни снимки и отговаря на оригинала.

Добрич

Именитата българска актриса Адриана Будевска се счита за един от основоположниците на професионалния театър у нас. През 1978 г. сградата е била съборена и изградена наново, а преди няколко месеца започна нейната реконструкция. Според експертите, тя е копие на оригинала, благодарение на снимковия материал запазен от тогава.

Кремена Митева, уредник в РИМ-Добрич: Така сме си я представяли и сме изключително доволни от работата на изпълнителите. Благодарим, че с желание и сърце изпълниха проекта.

След приключване на строителството, богатият архив на актрисата, съхраняван в музея, отново ще бъде изложен тук.

Добри Добрев, директор на РИМ-Добрич: Идеята е експозицията да бъде по-модерна, да може младите хора да влязат, да не са просто едни наредени витрини, както сме свикнали.
Кремена Митева, уредник в РИМ-Добрич: Искаме да работим с ученици. Искаме да развиваме връзката между литературата и театъра чрез различни специфични форми.

И тъй като сградата е малка, музейните работници планират част от експонатите да бъдат изнесени в двора. За да се случи това обаче са необходими средства, с които музеят не разполага. Затова ще разчитат за финансиране от Министерството на културата и на европейски програми.