НОВИНИ

​Възстановка на Художествения отдел на Първото българско изложение в Пловдив

Възстановка на Художествения отдел на Първото българско изложение може да бъде разгледана в Градската художествена галерия в Пловдив. Включени са оригинални произведения и репродукции на знаменити автори, участвали в Изложението преди 127 години.

bnt avatar logo
от БНТ
16:59, 29.10.2019
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

В художествения отдел на Първото българско изложение се изявяват пионерите на светската живопис, сред които Антон Митов, Иван Мърквичка, Николай Павлович и ред други.

Пламен Петров, изкуствовед: Показани са, освен малките картини, и огромни платна, като "Баташкото клане". Антоний Пьотровски е поканен 1892 година пролетта да създаде тази творба.

Тогавашният медиен интерес към Изложението е голям, но това никак не важи за художествената изложба. Изследователите откриват една-единствена статия в пресата от това време.

Пламен Петров, изкуствовед: Това ни подсказва, че към онези години в България почва възприемане на светското изкуство.

Именно тази изложба е важна начална стъпка за възприемането на светското изкуство и на организирания художествен живот .

Атрактивното съвременно представяне на исторически данни и гледки е дело на студенти от магистърска специалност „Мултимедия и виртуална реалност" в АМТИИ . Изложбата може да бъде разгледана в залите за временни изложби на галерията на Пловдивската главна улица до 20 декември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът отложи делото за екстрадиция на Пучдемон
Съдът отложи делото за екстрадиция на Пучдемон
Ученичка от Варна създаде приложение в помощ на учители и ученици
Ученичка от Варна създаде приложение в помощ на учители и ученици