98 години след тържественото посрещане на Иван Вазов в Пловдив по повод неговия половинвековен творчески юбилей, градът под тепетата отново отдаде заслужена почит на автора на „Под игото". Със зрелищна възстановка беше пресъздадена атмосферата отпреди близо век.

Пловдив

Годината е 1920 денят 6 ноември. Тогава Иван Вазов е поканен в Пловдив от инициативен комитет, оглавен от Недко Каблешков. Поводът е 50-годишният творчески юбилей на Вазов.

Мария Герасова - председател на „Съюз Духовно Възраждане-България": Тук на Централна гара слиза, качват го на файтон, военна музика духова, конен полк, свещеници и много други, целия площад е бил препълнен, от общината е имало хора до Кап. Райчо - толкова народ е бил събран.

По искане на председателя на Инициативния комитет Общинският съвет решава поетът да стане почетен гражданин на Пловдив, а улица „Станционна", по която минава шествието, да се преименува на "Иван Вазов", както се нарича и до сега.

© БТА

Поетът отправя приветствено слово към пловдивчани, прочетено днес от бившият магистрат от Районния съд Георги Караджов, който се превъплъти в образа на Вазов.

Георги Караджов: Първата дума, която трябва да изкажа от това място е благодаря, благодаря от душа и сърце за необикновено ласкавия прием, аз съм смаян от всичко, каквото чух, каквото видях.

За трета поредна година възстановката се организира от съюз „Духовно възраждане на България" съвместно с Пловдивски гарнизон и Държавна опера-Пловдив.

© БТА