НОВИНИ

Възстановяват рушащата се синагога във Видин

Полуразрушена 123-годишна сграда на Синагогата във Видин ще получи нов живот, след като преди дни Община Видин я прие като дарение от сдружение "Регионална организация на евреите в България "Шалом" - град Видин.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
16:38, 25.11.2017
Чете се за: 00:31 мин.
У нас
възстановяват рушащата синагога видин

Видинската Синагога е емблема на еврейското строителство, строежът и е завършен през 1894 година - открита е 15 години преди голямата Синагога в София. Тя е втората по големина у нас след Софийската и архитектурният ѝ вид наподобява този на еврейския храм в Будапеща.

Била е действаща като молитвен дом до 1950 г. , от тогава до средата на 70-те години е ползвана за склад, а впоследствие е напълно изоставена. През 80-те години на миналия век започва основен ремонт на сградата, премахнат е покривът, укрепени са основите. С идването на демократичните промени ремонтните дейности са преустановени и строителството е замразено.

За реконструкцията, реставрацията и консервирането на сградата има изготвен проект, който е дело на архитект Любомир Станиславов, а Община Видин има визия как да бъдат осигурени необходимите около 7 млн. лв., каквато е прогнозната стойност на проекта. След възстановяването на Синагогата в първоначалния ѝ вид, съгласно волята на дарителите, тя ще бъде възстановена със статут на Културен център "Жул Паскин".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лионел Меси вече струва 700 млн. евро
Лионел Меси вече струва 700 млн. евро
Меркел изключи нови избори като вариант за разрешаване на политическата криза
Меркел изключи нови избори като вариант за разрешаване на политическата криза