НОВИНИ

Възстановяват стенописите на църквата "Св.Архангели” в Бачковския манастир

Стенописите в църквата "Св.Архангели" в Бачковския манастир ще бъдат реставрирани, съобщи игуменът на обителта архимандрит Самуил. Задачата обаче ще е много трудна, тъй като през годините по стените на храма вандали са драскали и дълбали имената си.

bnt avatar logo
от Таня Матева
06:46, 05.11.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Църквата "Св.Архангели" е най-старата в Бачковския манастир. Двуетажният храм е изграден към края на 12- и началото на 13-и век.

Архимандрит Самуил, игумен на Бачковски манастир: Тази църква е наречена зимна църква, по- мъничка църква, в нея се е служило зимно време.

В средата на миналия век църквата е отворена за посетители. Те обаче оставят трайни следи по стените.

Архимандрит Самуил, игумен на Бачковски манастир: Който е влизал в храма - много от хората са драскали иконописите, така че сега е тъжна гледка.

Сега църквата отново е затворена за посетители.

Архимандрит Самуил, игумен на Бачковския манастир: Бихме имали голямо желание тази църква да бъде отворена за поклонници, но на този етап не е възможно това да стане, защото църквата е издраскана, стенописите са издраскани.

Всичко това прави реставрацията изключително трудна.Но в манастира не губят надежда. При тях вече е идвал екип от полски реставратори, които са готови да помогнат за възстановяването на стенописите.

Архимандрит Самуил, игумен на Бачковския манастир: За да се почистят стенописите ,да се реставрират ще бъдат необходими най- малко 100 000 лв.

За да намерят необходимите средства, от манастира ще търсят помощ от дарители и ще кандидатстват по европейски проекти. Ще търсят възможност да възстановят и надрасканите стенописи в параклиса в местността "Клувията", където всяка година на втория ден след Великден се стичат хиляди богомолци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
100 години от края на Първата световна война
100 години от края на Първата световна война
Нова Каледония остава френска, но я чакат още два референдума
Нова Каледония остава френска, но я чакат още два референдума