Стенописите в църквата "Св.Архангели" в Бачковския манастир ще бъдат реставрирани, съобщи игуменът на обителта архимандрит Самуил. Задачата обаче ще е много трудна, тъй като през годините по стените на храма вандали са драскали и дълбали имената си.

Бачково, Асеновград

Църквата "Св.Архангели" е най-старата в Бачковския манастир. Двуетажният храм е изграден към края на 12- и началото на 13-и век.

Архимандрит Самуил, игумен на Бачковски манастир: Тази църква е наречена зимна църква, по- мъничка църква, в нея се е служило зимно време.

В средата на миналия век църквата е отворена за посетители. Те обаче оставят трайни следи по стените.

Архимандрит Самуил, игумен на Бачковски манастир: Който е влизал в храма - много от хората са драскали иконописите, така че сега е тъжна гледка.

Сега църквата отново е затворена за посетители.

Архимандрит Самуил, игумен на Бачковския манастир: Бихме имали голямо желание тази църква да бъде отворена за поклонници, но на този етап не е възможно това да стане, защото църквата е издраскана, стенописите са издраскани.

Всичко това прави реставрацията изключително трудна.Но в манастира не губят надежда. При тях вече е идвал екип от полски реставратори, които са готови да помогнат за възстановяването на стенописите.

Архимандрит Самуил, игумен на Бачковския манастир: За да се почистят стенописите ,да се реставрират ще бъдат необходими най- малко 100 000 лв.

За да намерят необходимите средства, от манастира ще търсят помощ от дарители и ще кандидатстват по европейски проекти. Ще търсят възможност да възстановят и надрасканите стенописи в параклиса в местността "Клувията", където всяка година на втория ден след Великден се стичат хиляди богомолци.

Бачковският манастир посреща Голяма Богородица с обновени стенописи

Бачковският манастир посреща Голяма Богородица с обновени стенописи

Бачковският манастир ще посрещне големият празник с реставрирани стенописи на църквата "Св. Богородица". Продължава и ремонтът в двора на храма, за ко...