НОВИНИ

"Възвишение" излиза по кината от днес на 65 екрана - рекорд за български филм

Филмът "Възвишение" на Виктор Божинов по романа на Милен Русков излиза по кината от днес на 65 екрана - рекорд за български филм, по думите на режисьора. Той отбелязва, че няма символика нито в датата за началото на разпространението, нито на официалната премиера - 7 ноември. Просто са съобразени с другите родни продукции, които тръгват по екраните.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
09:45, 10.11.2017
Чете се за: 01:39 мин.
Още
възвишение излиза кината екрана рекорд български филм

Божинов се надява да излезе и режисьорската версия на филма, който в първата си редакция е бил 3 часа и 10 минути, после 2 часа и 50 минути, а финалната продължителност е 2 часа и 20 минути.

"Възвишение" разказва за обира на Арабаконак през 1872 г. през погледа на двама полуреволюционери, полуразбойници - Гичо /Александър Алексиев/ и Асенчо /Стоян Дойчев/. Двамата са натоварени с важна мисия от Димитър Общи /Филип Аврамов/ - да предадат писмо на Левски. Тяхното издирване на Апостола се превръща в трагикомично приключение, а революционният им ентусиазъм постепенно е изместен от огорчение и разочарование.

Сред актьорите са и Христо Петков, Кирил Ефремов, Веселин Анчев, Герасим Георгиев-Геро, Васил Михайлов, Юлиан Вергов, Захари Бахаров, Малин Кръстев, Параскева Джукелова, Стефан Денолюбов, Димитър Рачков.

Краят на филма е най-хубавата част от него, защото е най-близък до духа на книгата, според Милен Русков. Параскева Джукелова открива във финала и паралел с днешния ни ден - когато левентът крачи с бяло знаме, за да се предаде. Такива са и съвременните ни "юнаци" - крачат напето, а накрая казват "да" на всичко, по думите на актрисата. За нея друг разтърсващ момент е сцената, в която "се срещаме с великото и не го разпознаваме" - предполагаемата среща на главните герои с Левски - дали е той, решават зрителите.

Така е и в романа - в сянка и полутонове, само загатнато е възможното присъствие на Апостола, отбелязва Виктор Божинов.

Актьорите се сплотили като хайдушка чета по време на двата лагера преди снимките, когато живели заедно, водили съкровени разговори, много се смели, борили се, играли шах, гледали мачове, изпили много кафе - и не само.

Когато имаш такъв материал - романа на Милен Русков, като 150-годишно дърво за цигулка, единственият проблем на нас, актьорите, е "да не го предобрим", казва Филип Аврамов. Той е горд и щастлив от участието си във филма - равностойно за него с участие в "Страстите Христови", където играха и българи.

Когато си наясно с идеята, няма нужда да играеш, за нас това не са роли, а позиции, коментира актьорът. По думите му, сега няма идея, която да обедини толкова много хора.

Опитват се отново да ни превърнат в рая, учат ни, че са важни неща, които всъщност нямат стойност - като парите и успеха. А най-ценното е свободата и тя зависи от всеки от нас - това е идеята на филма, с който преживях истинско духовно възраждане, казва Филип Аврамов. "От народа - за народа!" - лайтмотивът във "Възвишение", е и основното му послание, според актьора.

Снимките са продължили 55 дни, хронологично, на четири етапа - през зимата, пролетта, лятото и есента на 2016 г. Виктор Божинов е съсценарист с Нели Димитрова и Милен Русков, автор и на диалозите. Оператор е Антон Бакарски. Музиката е на Петър Дундаков.

Продуцент е Иван Дойков /"Сърпентайн"/, копродуценти - "Ол старс ин", БНТ, "Булфилм", "Ню Бояна", "Авансцена" и "Дрийм фактори" /Македония/. Филмът се реализира с финансовото съдействие на Националния филмов център, програмата "Евроимаж" и е подкрепен от Столичната община и Комисията по култура и медии към 43-ото Народно събрание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
40 милиона лева са нужни за развитието на летище Щръклево
40 милиона лева са нужни за развитието на летище Щръклево
МВР призовава за съдействие по случая с банкомата в Сапарева баня
МВР призовава за съдействие по случая с банкомата в Сапарева баня