Обичайният Wi-Fi - сигнал може да се използва за откриване на оръжия и експлозиви на обществени места, констатира изследване на университета Рутгърс в Ню Джърси. Оказва се, че вълните проникват през ръчен багаж и установяват размерите на метални предмети и обемите на течности, обяви екипът изследователи.

Експерименталният метод е евтина алтернатива на традиционните технологии за сигурност на публични места. Изследователският екип е експериментирал с 15 вида предмети и 6 вида чанти. Точността при засичане на метал е 98 процента, а за течности - 95 на сто. Ако подозрителните обекти са опаковани и се намират във вътрешността на чанта, точността пада до 90 процента.

Нискобюджетната система за сигурност се състои от Wi-Fi устройство с две или три антени и може да бъде интегрирана в съществуващите безжични мрежи. Принципът се основава на анализ на отражението на сигналите след контакт с различни предмети и материали. Потенциалното приложение включва летища, музеи, стадиони, тематични паркове и училища и летища. Целта на екипа е да предостави допълнително средство за охрана, което да намали необходимостта от персонал. Разработката вече е отличена на форум за киберсигурност по-рано тази година.