Тази седмица Европаламентът наложи строги рестрикции върху изделията от пластмаса за еднократна употреба. Но има ли наистина пластмаса и в готварската сол, както показва изследване на Грийнпийс? И дали това важи за българското производство - отговорът на Българската агенция по безопасност на храните...

Тревожни данни от изследване на Грийнпийс-Азия - в 90% от изследваните марки сол в световен мащаб има микропластмасови частици.

Деница Петрова, ръководител на българския клон на "Грийнпийс": 39 проби от цял свят, единствено в 3 няма микрочастици пластмаса.

И те не са български. Две наши марки сол са участвали в това проучване.

Деница Петрова, ръководител на българския клон на "Грийнпийс": За съжаление и в тях има микрочастици пластмаса. Количеството не е толкова голямо, колкото в Азия, но все пак се намират.

У нас има само едно предприятие за добиване на сол. То задоволява едва 20% от нуждите на пазара. Останалата сол идва от други държави. За да разберем какво слагаме на трапезата си, потърсихме Българската агенция по безопасност на храните. Техният отговор също е категоричен, но с обратното твърдение.

Извършено изследване без доказателства за риск относно безопасността на солта като хранителен продукт. Към настоящия момент Европейският орган по безопасност на храните няма съобщения за установени рискови вещества в солта.

От 2021 г. забраняват пластмасата за еднократна употреба

От 2021 г. забраняват пластмасата за еднократна употреба

Забрана на ЕС ще промени драстично бита ни. Европарламентът прие от 2021 г. забрана за употреба на пластмасови клечки за уши, сламки, бъркалки, прибор...

От агенцията твърдят, че са изследвали солта на нашия пазар миналата година. От 56 проби 10 са показали отклонение от нормата по отношение на калиевия йодат. За българските експерти проблем с пластмаса в солта на практика не съществува, той е само на теория. Проблем с пластмасата в световен мащаб обаче има. И това беше признато от Европейския парламент, който вече взе решение, че ще спре производството на пластмасови изделия за еднократна употреба.

Деница Петрова, ръководител на българския клон на "Грийнпийс": Сламки, торбички, прибори за хранене. Ние ги изхвърляме, не ги виждаме повече, те отиват в едни депа, но в крайна сметка те се връщат при нас. Това е един генериран от човека проблем.

И само от човека зависи как ще се погрижи за природата днес и какво ще сложи на трапезата си утре. И дали ще приеме това изследване буквално, или като предупреждение, че търпението на природата също има своя лимит.